Probajte i vi

Ukusan majonez bez jaja: Idealan dodatak jelima u vreme posta! (RECEPT)

Ukoliko ste ljubitelj ovog namaza i ne možete bez njega u vreme posta, evo sjajanog recepta

Recepti
14:25h Autor:
Ukusan majonez bez jaja: Idealan dodatak jelima u vreme posta! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Idealan kao namaz u vreme posta, ali i kao dodatak posnoj ruskoj salati i ostalim prilozima glavnom jelu!

Način 1:

6 ravnih kašika gustina 24 kašike vode 3 kašičice senfa 9 kašika ulja sok od pola limuna biber, so

Priprema: 6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica, pa sve skuvati da se zgusne. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa, a zatim jednu po jednu 9 kašika ulja i na kraju sok od pola limuna.

Mutiti da sve bude kompaktno. Dodati soli i bibera prema ukusu. Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.

Način 2:

2 krompira kašičica senfa limunov sok kašika belog vina 200 ml ulja so, biber po ukusu

Priprema: Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite, propasirajte, pa dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom, dodajući polako ulje. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte.

Kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima, i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.

U kući imala krompir i modle za mafine: Dovoljno za ovaj specijalitet! (RECEPT, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs