Idealan kao namaz u vreme posta, ali i kao dodatak posnoj ruskoj salati i ostalim prilozima glavnom jelu!
Način 1:
6 ravnih kašika gustina 24 kašike vode 3 kašičice senfa 9 kašika ulja sok od pola limuna biber, so
Priprema: 6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica, pa sve skuvati da se zgusne. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa, a zatim jednu po jednu 9 kašika ulja i na kraju sok od pola limuna.
Mutiti da sve bude kompaktno. Dodati soli i bibera prema ukusu. Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.
Način 2:
2 krompira kašičica senfa limunov sok kašika belog vina 200 ml ulja so, biber po ukusu
Priprema: Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite, propasirajte, pa dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom, dodajući polako ulje. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte.
Kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima, i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.
U kući imala krompir i modle za mafine: Dovoljno za ovaj specijalitet! (RECEPT, VIDEO)