Korisno i zanimljivo

Kulinarske cake koje domaćice ne znaju: Kako u restoranu bajata pica postaje hrskava i sveža!

Osmislili su ih najpoznatiji kuvari sveta

Recepti
21:41h Autor:
Kulinarske cake koje domaćice ne znaju: Kako u restoranu bajata pica postaje hrskava i sveža!
Foto: Shutterstock

Koliko puta ste se pitali zbog čega, koliko god da se trudite, vaše jelo ne može da ispadne tako dobro kao restoransko?

Otkrivamo vam 11 fantastičnih trikova, kojima se služe najpoznatiji kuvari sveta!

1. Kad pržite ćufte ili bilo šta od mlevenog mesa što mora da bude malo deblje, prstom na sredini napravite udubljenje do pola smese. To će značajno skratiti vreme termičke obrade, i neće biti rizika da meso ostane nepečeno!

2. Da biste isekli savršeno parče torte, pre sečenja nož dobro nakvasite vodom. Ovako ćete sprečiti lepljenje filova ili kora za nož, što drastično utiče na izgled isečene torte.

3. Ako želite savršenu porciju, odnosno pravu količinu hrane na tanjiru za jedan obrok, iskoristite šake. Za puter, majonez i margarin, odmerite veličinu nokta, za ribu i meso, neka to bude parče veličine dlana (bez prstiju), čipsevi i krekeri najbolje se mere količinom koja staje u savijenu šaku, pasta, pirinač i grašak mere se sredinom dlana, a sir i puter od kikirikija dužinom palca. Skupljena pesnica idealna je da odmerite pravu količinu supe, voća i povrća.

4. Kiselost limuna određuje se prema kori. Što je tanja korica, limun je kiseliji.

Očistite ceo tepih u jednom potezu: Zablistaće kao nov, bez pranja i ribanja!

foto: Profimedia

5. Savršeno ispečena kobasica ima jedan uslov - morate da je zarežete nožem na nekoliko mesta.

6. Postoji način da saznate koliko su stara jaja koja koristite! Razbijte jedno na beli tanjir i obratite pažnju na tanku opnu u belancetu, koja okružuje žumance. Ako je blizu žumanceta, jaje je sveže. Ako je udaljeno, jaja su stara bar nedelju dana. Ako je uopšte nema, jaje je staro više od 3 nedelje.

7. Kad isečete tortu, sigurno je nećete odmah poslužiti celu. Ali, onda se javlja problem - "otvoreni" deo torte se suši i menja ukus. Rešenje je jednostavno - samo prislonite parče tost hleba na otvoreni deo i pričvrstite čačkalicom. I ti parčići će biti savršeno sveži!

8. Kad odlažete sveže lisnato povrće u frižider, zamotajte ga u aluminijumsku foliju. Tako će ostati sveže i lepo značajno duže! Vodite računa samo da ostavite otvoreno sa jedne strane, da povrće može da diše.

9. Najlepša slanina dolazi iz rerne - i to na sledeći način: Stavite na pleh aluminijumsku foliju, pa po njoj poređajte tanko sečenu slaninu i pecite 12 minuta na 204 stepena!

10. Podgrevanje pice ne zvuči baš kao dobra ideja, ali samo zato što ne znate sjajnu restoransku caku! Sve što treba da uradite jeste da je poprskate vodom i zagrejete u rerni - biće savršeno sveža i lepa.

11. Kad sečete goveđu ili juneću šniclu, pratite njene žilice. Samo na taj način se odsečeni komad neće raspasti i razmrviti.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs