Blitva je pravo blago. Zbog neverovatnog sastava vitamina i minerala, svaka žena, bez obzira na starosnu dob, mora da je uvrsti u svoju ishranu. Osim toga što je izuzetno zdrava, blitva je veoma ukusna.
Mi ćemo podeliti sa vama 5 recepata za jela od blitve koje smo mi isprobali i koje obožavamo:
1. Omelt sa blitvom
Potrebno: 2 veze blitve, 4 jaja, 2 kašike pavlake, 2 kašike mleka, malo soli i malo masti.
Priprema: Na zagrejanoj masnoći kratko propržiti sitno isečenu blitvu (koristite i peteljke) pa je preliti sa umućenim jajima, pavlakom i mlekom. Služiti doplo uz dvopek i čaj.
2. Pirinač sa blitvom
Potrebno: 1 veza mladog luka (ili 2 glavice crnog luka); 4 veze blitve; 1 šargarepa (izrendana); malo ulja; malo soli; 1 šolja opranog pirinča (zdravija varijanta je proso, uzima se isti omjer); 400 ml vode; vegeta.
Priprema: U dublju šerpu zagrejati malo ulja pa propržiti luk i narendanu šargarepu. Kada luk postane staklenast dodati blitvu pa posoliti i ostaviti da se lagano skrčka. Zatim dodati opran pirinač i sve promeštati. Dodati vodu i pustiti da sve provri. Skloniti sa ringle. Poklopljen pirinač sa blitvom još par puta promešati kako bi se pirinač ravnomerno skuvao.
5 brzih jela od tikvica: Savršen ručak od ponedeljka do petka!
3. Sarmice od blitve
Potrebno: 20 većih listova blitve; 300 g mlevenog mesa; 1 glavica crnog luka; 1 šargarepa; 2 šake pirinča, so, biber i aleva paprika; paradajz sos.
Priprema: U tiganju prodinstati luk, šargarepu i meso. Zatim dodati pirinač i začine pa sve skloniti sa ringle. Zatim kroz slanu i ključalu vodu "provucite" list po list predhodno oprane blitve (ne treba da se kuva), a zatim u listove zavijajte sarmice.
Zatim sarme poređajte u šerpu, nalijte paradajz sos pa sve lagano stavite da se krčka.
Poslužite uz kiselo mleko.
Hleb plemena Hunze: Originalni recept star 2.000 godina! (RECEPT)
4. Projite od blitve
Potrebno: 200 ml jogurta; 3 veze blitve sitno iseckane: malo soli; 100 sitnog sira; 100 ml ulja; 300 g projanog brašna i 1 prašak za pecivo.
Priprema: Sve izmešajte u jednu plastičnu činiju pa sipajte u kalupe za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 20ak minuta.
Ne zaborative da se blitva i kuvan krompir idealno slažu kao prilog uz ribu. Vodite računa da što više jedete ovo divno povrće.
Zapečene makarone sa kikirikijem: Ne postoji ništa ukusnije! (RECEPT)