Posna proja lukovača je jelo koje se pripremalo još u doba Nemanjićai to za vreme velikog posta.

Na kraju 20. veka, ovo jelo je svoje mesto zauzelo na srpskim trpezama kao toplo predjelo, a dobro ga je poslužiti uz pivo.

Sastojci: 100 grama kukuruznog belog brašna, 3 vezice mladog crnog luka, 1 dl ulja, vode po potrebi, so po ukusu.

Priprema: Mladi luk očistiti, oprati, sitno iseckati i propržiti na ulju. Prženi luk staviti u prosejano kukuruzno brašno, dodati so po želji i dolivanjem tople vode dobro izmešati.

Masu zamesiti da ne bude suviše gusta. Podmazati pleh, staviti masu i peći u zagrejanoj rerni na temperaturi od 180 stepeni oko 30 minuta. Proja je pečena kada dobije lepu rumenu boju. Prijatno!

Posni kačamak sa crnim lukom: Mlečni dodatak vam neće nedostajati! (RECEPT)

<\ iv="">
Ukus mladog luka definitivno osvežava ovo staro, ukusno jelo