Posna proja lukovača je jelo koje se pripremalo još u doba Nemanjićai to za vreme velikog posta.
Na kraju 20. veka, ovo jelo je svoje mesto zauzelo na srpskim trpezama kao toplo predjelo, a dobro ga je poslužiti uz pivo.
Sastojci: 100 grama kukuruznog belog brašna, 3 vezice mladog crnog luka, 1 dl ulja, vode po potrebi, so po ukusu.
Priprema: Mladi luk očistiti, oprati, sitno iseckati i propržiti na ulju. Prženi luk staviti u prosejano kukuruzno brašno, dodati so po želji i dolivanjem tople vode dobro izmešati.
Masu zamesiti da ne bude suviše gusta. Podmazati pleh, staviti masu i peći u zagrejanoj rerni na temperaturi od 180 stepeni oko 30 minuta. Proja je pečena kada dobije lepu rumenu boju. Prijatno!
Ukus mladog luka definitivno osvežava ovo staro, ukusno jelo
Budi deo Stil zajednice.