Sočno, slatko voće poput breskve idealno je osveženje za vrele letnje temperature.
Osim što je ukusna, ova voćka je i odličan izvor vitamina A, kalijuma, vitamina C, a sadrži i optimalnu količinu gvožđa.
Vrlo malo masti i solidna količina proteina čine je veoma zdravom voćkom, ali ako pazite na liniju, ne bi trebalo da preterujete, jer sadrži i dosta šećera i ugljenih hidrata.
Mršavljenje bez gladovanja: Spisak namirnica koje sadrže manje od 100 kalorija!
Takođe, breskva sadrži i nezanemarljivu količinu folne kiseline, pa se posebno preporučuje trudnicama. Naučno je dokazano i da konzumiranjem breksvi vaš ten lakše dobija preplanulu boju, a neka istraživanja potvrdila su i da njeni nutrijenti imaju moć da zategnu kožu!
Treba li vam još neki razlog da pripremite neku poslasticu od ovog sočnog voća? Samo bacite pogled na fotografije i jednostavne recepte i sigurno ćete se odlučiti bar za jedan!
1. Sočni tart od breskve
Napravite koru: Pomešajte 300 g brašna, 100 g šećera i kašičicu praška za pecivo, pa dodajte 150 g otopljenog putera. Sjedinite, odvojite jednu malu lopticu testa i ostavite sa strane, a od većeg dela formirajte koru u kalupu za tart i ostavite da se hladi u frižideru.
Pripremite fil: 200 ml kisele pavlake izmešajte sa 100 g šećera i dve kašičice vanilin šećera. Dodajte konzervu kompota od breskve (oko 250 g, sok odlijte), dobro sjedinite i rasporedite preko kore. Razvijte lopticu testa koju ste odvojili i napravite od nje trakice, pa rasporedite preko fila, kako biste dobili "šuplju" koru odozgo. Pecite 25-30 minuta.
6 recepata za poslastice sa bananama: Dezerti kojima nećete moći da kažete Ne! (FOTO)
2. Sladoled od breskve
Da biste napravili ovo ledeno osveženje, nije vam potrebno kulinarsko umeće ni mnogo vremena, već samo kalupi, štapići, voda i voće! U blenderu ispasirajte breskve sa vodom, izlijte smesu u kalupe, ubacite štapiće i ostavite da se hladi u zamrzivaču tokom noći. Po želji, možete dodati još neko voće, poput manga ili jagoda.
3. Palačinke sa breskvama
Iskoristite standardni recept za palačinke, samo promenite fil - namažite ih pekmezom od breskve, a unutra poređajte komadiće ovog svežeg voća. Urolajte, a po želji ukrasite sirupom od breskve i rendanom čokoladom!
Jedan recept, 8 različitih jela: Slatke i slane palačinke na potpuno drugačiji način! (FOTO)
4. Hrskava torta od breskve i oblandi
Za ovu neobičnu tortu potrebne su vam oblande, belanca, malo šećera i džem od breskve.
Priprema: Umutite belanca sa malo šećera (na jedno belance dovoljna je kašičica), premažite oblandu i malo zapecite. Tako uradite sa svakom korom, a sami odaberite visinu torte, odnosno broj oblandi.
Kada ste zapekli sve kore, počnite sa slaganjem: belanca prve kore neka budu okrenuta ka gore, premažite džemom od breskve, pa poklopite drugom korom, ali belanca neka idu na dole, premažite i nju džemom, pa nastavite isti postupak. Poslednja kora neka bude sa belancima na vrhu, a preko pospite kokos ili urendajte čokoladu i rasporedite komadiće breskve.
5. Kolač od breskve sa belom čokoladom
Napravite koru od 5 jaja, šoljice šećera u prahu, pola šoljice ulja, šoljice mleka, 1,5 šoljice brašna, kesice praška za pecivo i 2 kašike rendane bele čokolade, pa ispecite.
Za fil dobro umutite 5 belanaca sa 8 kašika šećera, pa dodajte sitne komadiće seckane breskve. Rasporedite preko kore i zapecite nekoliko minuta.
Da biste napravili sočni preliv, prokuvajte 300 g breskvi sa 50 g šećera, pa dodajte 1,5 kesicu želatina pomešanog sa malo soka od breskve. Prelijte preko fila, dobro ohladite i služite uz kompot od breskvi.
Rajski zalogaji: 6 recepata za neodoljive poslastice od jagoda! (FOTO)
6. Mekani kolač sa breskvama
Sastojci: 5 jaja, čaša jogurta, jedna i po čaša šećera, čaša ulja, pola kesice praška za pecivo, dve čaše brašna, 500 g višanja, malo orašastih plodova za ukrašavanje.
Priprema: Odvojte belanca od žumanaca. Dobro umutite belanca i dodajte šećer. Mutite još malo, pa dodajte žumanca, a potom i jogurt, ulje i prašak za pecivo. Dobro sjedinite, pa sipajte pola smese u pleh i zapecite 10 minuta. Izvadite, dodajte 500 g seckanih breskvi, prelijte ostatkom smese, vratite u rernu i dopecite još 15-20 minuta. Pospite seckanim orašastim plodovima.
7. Rolat od breskve
Umutite 120 g putera sa malo soli, dodajte 100 g rastopljene bele čokolade i dobro promešajte. Ppostepeno dodajte 7 žumanaca. Belanca umutite sa 150 g šećera, dodajte 120 g brašna i ekstrakt breskve, pa sjedinite sa smesom od putera. Sipajte u pleh obložen papirom i pecite 10 minuta. Pečenu koru izručite na kuhinjsku krpu posutu šećerom i odmah smotajte.
300 ml slatke pavlake umutite sa 1 vanilin šećerom i dodajte 1 kesicu želatina pripremljenog po uputstvu sa kesice. Namažite koru filom, rasporedite komadiće breskvi i ponovo smotajte. Hladite oko 3 sata, po želji ukrasite komadićima breskve i poslužite.
Kore za pitu po bakinom receptu!