Ako volite da iznenadite goste nečim drugačijim, slana bajadera je pravi izbor. Izgleda kao kolač, a zapravo je ukusna slana tortica slojevite strukture koja spaja kremastu teksturu sira, hrskavost krekera i bogatstvo ukusa ajvara, salame i kikirikija.
Savršena je za predjela, slavske trpeze ili proslave, a priprema je brza i jednostavna.

Osnovne informacije:

Količina: oko 10–12 porcija
Vreme pripreme: 30 minuta + nekoliko sati hlađenja
Težina pripreme: laka
Temperatura pečenja: ne peče se

Sastojci:

  • 600 g slanih krekera
  • 1 kg feta sira
  • 2 kašike majoneza
  • 200 g otopljenog putera ili margarina
  • 2 kašike kisele pavlake (po potrebi, ako je masa suva)
  • 2 kašike ajvara ili pelata od paradajza (može i začinska paprika)
  • 150 g sitno iseckane salame ili kobasice po izboru
  • 150–200 g mlevenog pečenog kikirikija
  • 100 g narendanog tvrdog sira (kačkavalj, trapist ili edamer) za dekoraciju
2025-11-04 11_04_03-Window.png
Foto: preentscreen youtube

Priprema:

Priprema osnove:
Sameljite slane krekere i po želji neslani kikiriki (ako koristite u zrnu).
U većoj činiji pomešajte feta sir, majonez i otopljeni puter. Sve umutite mikserom dok ne dobijete glatku masu.
Zatim dodajte mlevene krekere i dobro sjedinite da se sve poveže.

2025-11-04 11_08_59-Window.jpg
Dobijenu masu podelite na tri jednaka dela u tri posebne činije. Foto: preentscreen youtube

Podela smese:
Dobijenu masu podelite na tri jednaka dela u tri posebne činije.

Prvi sloj:
U prvi deo dodajte ajvar ili pelat od paradajza. Ovaj sloj će bajaderi dati lepu boju i blag pikantan ukus.

Drugi sloj:
U drugi deo dodajte sitno iseckanu salamu ili kobasicu po svom ukusu. To može biti dimljena, pileća ili klasična viršla – sve zavisi od željene arome.

Treći sloj:
U treći deo dodajte mleveni pečeni kikiriki, koji daje jedinstven, orašast ukus i blagu hrskavost.

Sastavljanje bajadere:
U pleh obložen providnom folijom ili papirom za pečenje, rasporedite prvo sloj s kikirikijem, pa preko njega sloj sa salamom, a na kraju sloj s ajvarom.
Svaki sloj pažljivo poravnajte kašikom ili špatulom.

2025-11-04 11_02_16-Window.png
Svaki sloj pažljivo poravnajte kašikom ili špatulom. Foto: preentscreen youtube

Završnica:
Po vrhu pospite narendani tvrdi sir i, po želji, ukrasite listićima peršuna, maslinama ili pečenim kikirikijem.

Hlađenje:
Ostavite slanu bajaderu da odstoji nekoliko sati u frižideru, kako bi se ukusi sjedinili i masa stegla.

Posluživanje:

Nakon hlađenja, bajaderu pažljivo isecite na kocke ili štanglice.
Idealna je kao hladno predjelo, meze uz piće ili kao neobična slana torta na slavskim i rođendanskim trpezama.

Saveti:

Ako je masa previše čvrsta, dodajte kašiku-dve kisele pavlake radi lakšeg mazanja.

Po želji možete dodati i seckane masline, kukuruz ili papriku u slojeve za bogatiji ukus.