Đurđevdan je praznik posvećen Svetom Đorđu, čuvaru hrabrosti i života. I dok se 6. maja uveče u mnogim domovima sprema trpeza, daleko važnije od hrane jeste stari narodni običaj: kićenje kuće zelenilom i simboličnim biljem koje, prema verovanju, donosi zdravlje, sreću i rodnu godinu. Ovaj običaj se vekovima prenosi s kolena na koleno — i danas se veruje da ima posebnu moć.

U kasnim večernjim satima, pred sam Đurđevdan, domaćin ili neko od ukućana odlazi do šume, voćnjaka ili livade kako bi ubrao mlade grane i travke. Najčešće se koriste leska, dren, zdravac, đurđevak i mlečika. Ovim biljkama se kiti:

  1. kapija dvorišta,
  2. ulazna vrata kuće,
  3. prozori, štale i pomoćne zgrade.

Veruje se da to donosi „zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru“. Ovo je simbolična molitva prirodi da zaštiti porodicu i obezbedi blagostanje.

1163307_sveti-djordje_ls.jpg
Foto: Wikipedia

Venčići od đurđevka i drugih prolećnih biljaka pletu se sa posebnom pažnjom. Oni se kače iznad vrata i, prema narodnom verovanju, čuvaju dom tokom cele godine. U nekim krajevima, običaj nalaže da se venci ne skidaju do sledećeg Đurđevdana, kada se spaljuju i zamenjuju novim, u znak obnavljanja energije.

Još jedan moćan ritual jeste priprema „čarobne vode“ veče uoči praznika.

U činiju se stavlja:

  1. dren (za snagu i zdravlje),
  2. zdravac (za vitalnost),
  3. prolećno bilje,
  4. crveno vaskršnje jaje (čuvarkuća),
  5. i na kraju – biljka grabež (za ljubav).


Ova voda se ostavlja da prenoći pod ružom u bašti, a ujutru se svi ukućani njome umivaju:

  • deca – da budu jaka kao dren,
  • devojke – da im se momci „grab“e oko njih,
  • domaćini – da im kuća bude zaštićena,
  • stariji – da ih prati zdravlje i dug život.
djurdjevdan.jpg
Foto: Wikipedia

U nekim krajevima, domaćini i domaćice ustaju u cik zore kako bi brali đurđevdansko cveće, a devojke bosonoge gaze po rosi kako bi sačuvale zdravlje i lepotu. Taj kontakt sa prirodom viđen je kao obnavljanje veze sa božanskim silama koje upravljaju plodnošću, zdravljem i porodičnom srećom.

Šta nikako ne sme da se radi na Đurđevdan?

Đurđevdan ima posebno mesto u kolektivnom pamćenju našeg naroda, jer spaja drevne paganske običaje i bogatu hrišćansku tradiciju. Istoričarka Dijana Vasiljević kaže da se u prošlosti smatralo da je ovo vreme kada se priroda u potpunosti budi, a dani postaju duži i topliji. Praznik simbolizuje početak leta u narodnom kalendaru, kada stoka prvi put izlazi na ispašu, a domaćinstva se pripremaju za novu sezonu rada.

profimedia0034508899.jpg
Foto: Profimedia

Dan uoči Đurđevdana, 5. maja, proslavlja se Đurđevština, praznik za koji se verovalo da činjarice, žene koje imaju moć da preuzmu mlečnost od tuđe stoke i prenesu je na svoju, u ovoj noći obavljaju svoje čini ali će ih sveća koja od ovog dana neprekidno gori u kući, odagnati od toga ili je u tome sprečiti. Na ovaj dan se ništa ne pozajmljuje niti daje iz kuće, pogotovo ne vatra.

U noći pred Đurđevdan, odlazilo se na uranak, kada počinje jedna od najlepših proslava u čast ovog praznika i samog rađanja leta i letnjih svetkovina.

- Uoči Đurđevdana mesi se kolač, koji se naziva i kravaj. U Homolju, po starim običajima, svaka žena ustane u ranu zoru i ćuteći umesi kolač od kiselog testa, koji se peče u crepulji pod sačem. U pitanju je običan hleb bez ikakvih šara, s utisnutim slovom na pet mesta i grančicom bosiljka u sredini. On je namenjen stoci i zove se stočni poskur, jedan deo se pojede u porodici a drugi se odnese čobaninu. U mnogim selima, Đurđevdan je dan okupljanja porodice, slavljenja života i pozivanja blagoslova na dom, stoku i plodove zemlje. Tradicionalna jela na slavskoj trpezi uključuju mladu jagnjetinu, pogaču, vino i bilje, objasnila je istoričarka za "Ona" magazin.