Slavsko žito priprema se kao simbol večnog života i vaskrsenja, osveštano se koristi kako bi se gosti poslužili i tako se na neki način "pričestili" na slavi. Za Đurđevdan, priprema se po starom grčkom receptu:
Sastojci:
- 500 g pšenice (najčešće obična bela pšenica)
- 200–250 g mlevenih oraha
- 150–200 g šećera (po ukusu)
- 1 kesica vanilin šećera (ili 1 kašičica vanile)
- Cimet po ukusu
- Rendana kora limuna ili narandže
- Mleveni keks
- Cela jezgra oraha ili ukrasi od testa za dekoraciju
Priprema: Pšenica se opere u više voda. Stavi se u šerpu sa dosta vode i ostavi da se kuva na tihoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok potpuno ne omekša.
Kada je pšenica skuvana, procedi se i ostavi preko noći da se dobro osuši.
Sutradan se pšenica melje na mašini za mlevenje mesa, a može i u secku.
U samlevenu pšenicu daju se mleveni orasi, šećer, vanil, cimet i po želji rendanu koru limuna/narandže. Dobro se sve promeša i preruči u svečanu činiju.
Napomena: Slavsko žito se ne kuva na ulju, mleku, ili sa drugim mastima jer simbolizuje čistu žrtvu.