Taste Atlas je ažurirao listu najgore srpske hrane po svojim ocenama.

Na prvom mestu je i dalje živa pljeskavica, ali neslavna lista najgorih srpskih jela je malo drugačija u odnosu na prošlu godinu.

Inače, treba je svakako uzimati s rezervom, jer je zasnovana na glasovima „stručnjaka“ s Taste Atlas platforme i u pitanju su jela koja imaju najslabije prosečne ocene – tako je, na primer, u top 10 ušla makovnjača, s ocenom 3,8 od mogućih 5.

I ostatak liste je diskutabilan – pogledajte.

10. Popara

popara.jpg
Foto: Shutterstock

Omiljeno „sirotinjsko jelo“ koje stranci ne mogu da razumeju, ali za mnoge u Srbiji je taj suvi hleb osim mlekom natopljen toplinom doma.

9. Makovnjača

makovnjaca.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Ko normalan može da stavi makovnjaču na ovu listu? Možda je njima previše maka, nama taman koliko treba da zamiriše cela kuća.

8. Škembe čorba

skembici.jpg
Foto: Printscreen/ Instagram/ njamfood

  Jasno je da turisti beže od tog jakog mirisa škembića, ali kod nas se u ovo jelo kunu kao u najbolji lek posle burne noći.

7. Riblji paprikaš

shutterstock-234815314.jpg
Foto: Shutterstock

  Možda je malo teže naći pravo mesto da se proba dobra riblja čorba – ali oni koji su ga našli, ili možda učestvovali u pripremi kotlića uz reku, sogurno bi je svrstali u najbolja jela.

6. Leskovačka kavurma

Masna i jaka, tradicionalno se priprema kad zahladni i treba nam energija za sve.

profimedia0318813699.jpg
Foto: Profimedia

5. Srpska salata

Srpska salata je ovde predstavljena kao „verzija šopske salate“, samo bez sira. Možda zato nije ostavila utisak.

sopska-salata.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

4. Čorba od spanaća

shutterstock-408780724.jpg
Foto: Shutterstock

Ni nama nije jasno odakle sad čorba od spanaća među srpskim jelima, ali zelena je i zdrava, možda nije fotogenična, ali miriše na domaću kuhinju i zdrav obrok.

3. Rezanci s makom

shutterstock-783205276.jpg
Foto: Shutterstock

  Skromno jelo koje nas vraća u detinjstvo – samo stranci bi mogli da ih potcene.

2. Pihtije

shutterstock-1194265450.jpg
Foto: Shutterstock

Ljubav prema pihtijama definitivno dolazi s godinama.

1. Živa pljeskavica

Možda nikad niste ni čuli za živu pljeskavicu, ali u pitanju je specijalitet koji se služi u restoranu „Kod Bore“ u Sedlarima kod Valjeva i ljudi specijalno dolaze da bi ga probali.