Priprema paprika punjenih sirom i jajima je jednostavna, a ceo proces – od pranja paprika do serviranja na sto – traje oko sat vremena. Ono što je najbolje od svega u ovom receptu je što se mogu jesti tople ili hladne, uz parče hleba i čašu jogurta.

Osnovne informacije:

Kuhinja: domaća, letnja

Tip jela: ručak / lagana večera

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme pečenja: 30–35 minuta

Ukupno vreme: oko 60 minuta

Broj porcija: 4 osobe

Nivo težine: lako

screenshot-20240816-154555.jpg
Recept za paprike punjene sirom i jajima je jednostavan i brzo se priprema Foto: Printskrin@Bokina kuhinja/YouTube

  Sastojci:

  • 5 većih paprika babura (ili 6–7 manjih paprika šilja)
  • 600 g sitnog ili narendanog punomasnog sira
  • 3–4 jajeta
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • so i biber po ukusu
  • ostali začini po želji (origano, beli luk u prahu, suvi bosiljak)
  • malo ulja za podmazivanje pleha

Priprema:

Priprema paprika: Operite paprike i očistite ih od semena. Ako koristite babure, najbolje ih je preseći uzdužno na pola – brže će se ispeći. Ako koristite šilje, možete ih ostaviti cele, samo odstranite peteljke i semenke.

screenshot-20240816-154748.jpg
Operite paprike i očistite ih od semena Foto: Printskrin@Bokina kuhinja/YouTube

Pravljenje fila: U većoj činiji pomešajte sir i jaja dok se ne sjedine. Dodajte sitno seckan peršun, so, biber i ostale začine po ukusu. Fil treba da bude čvrst, ali maziv. Po želji možete dodati i 100 g sitno seckane slanine ili šunke.

Punjenje paprika: Napunite paprike pripremljenim filom i ređajte ih u podmazanu vatrostalnu posudu ili pleh. Nije potrebno da ih pretrpavate – neka imaju malo prostora između.

Pečenje: Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–35 minuta, dok paprike lepo ne omekšaju i blago ne porumene po ivicama. Jaja i sir će se stegnuti i dati savršenu teksturu.

punjene-paprike.jpg
Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–35 minuta Foto: Printscreen/YouTube

Serviranje: Ostavite paprike da se prohlade 5–10 minuta pre serviranja. Poslužite ih uz sezonsku salatu, jogurt ili kiselo mleko.

Napomena:

  • Ako volite jači ukus, u fil možete dodati beli luk, tucanu papriku ili malo pavlake.
  • Paprike se mogu jesti i hladne – odlične su kao obrok za posao ili piknik.
  • Ovo jelo možete pripremiti unapred i podgrejati po potrebi – ne gubi na ukusu.

Prijatno!

Stil / Lepota i zdravlje