Pinđur je jedan od onih recepata koji miriše na leto, bašte i porodična okupljanja. Ova aromatična salata od pečenih paprika, paradajza i plavog patlidžana zauzima posebno mesto u balkanskoj kuhinji. Bilo da ga poslužite kao prilog uz meso, hleb ili kao samostalno predjelo, pinđur je pravi specijalitet koji se pamti. Njegova bogata tekstura i slatko-kiselkast ukus čine ga neodoljivim dodatkom svakoj trpezi.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: Balkanska
  • Tip jela: Salata/prilog (zimnica)
  • Vreme pripreme: 40 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata
  • Kalorije: ~90 kcal po porciji (100 g)
  • Broj porcija: 8–10 tegli (po 200 ml)
  • Težina pripreme: Srednje zahtevno

Sastojci

  • 3 kg pečenih i oljuštenih paprika
  • 1,5 kg paradajza
  • 1,5 kg plavog patlidžana (pečenog i oljuštenog)
  • 1 mali čen belog luka
  • 70 ml alkoholnog sirćeta (9%)
  • 150–200 ml ulja (dodavati postepeno, po potrebi)
  • 2 kašike šećera
  • 2,5 kašike soli (po ukusu dodati na kraju kuvanja)
  • Ljute papričice po želji

Priprema

Priprema povrća:

Ispecite paprike i patlidžane na ringli, u rerni ili roštilju dok ne omekšaju i pocrne sa svih strana. Stavite ih u kesu ili posudu, poklopite i ostavite da odstoje 15 minuta kako bi se lakše oljuštili.

Ogulite im kožicu i očistite semenke.

Priprema paradajza:

Paradajz kratko prokuvajte u ključaloj vodi (1–2 minuta), zatim ga prelijte hladnom vodom i oljuštite.

Seckanje i blendiranje:

Paprike, paradajz i patlidžan isecite sitno nožem ili sameljite u blenderu (po želji – za pinđur je lepo kada se vide komadići).

Kuvanje:

U širok i dublji tiganj ili šerpu sipajte malo ulja i dodajte usitnjeno povrće. Kuvajte na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje, dok se smesa ne zgusne (oko 1–1,5 sat).

Ulje dodajte postepeno, da povrće lagano krčka, ali ne da pliva u ulju.

Začinjavanje:

Pred kraj kuvanja dodajte sitno seckan beli luk, sirće, šećer i so. Po želji možete dodati i ljute papričice za pikantniji ukus.

Sterilizacija i čuvanje:

Vruć pinđur sipajte u sterilne tegle, dobro zatvorite i stavite u rernu ili lonac sa vrelom vodom radi pasterizacije.

Ostavite da se tegle polako ohlade, a potom ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

16:36
MAJA JE SAMOHRANA MAJKA 11-ORO DECE! Do detalja o usponima, padovima, ali i finansijskom pokriću - život im se ne razlikuje od drugih porodica Izvor: Kurir televizija