Septembar je tradicionalno vreme za pripremu zimnice, a zimnica se ne može zamisliti bez ajvara. Makedonski ajvar se smatra jednim od najukusnijih, a mi vam donosimo kompletan recept.
Da biste napravili najbolji ajvar, potrebno je kupiti mesnate, suve i paprike slatkog ukusa, a to su Kurtovska kapija i Slonovo uvo.
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Balkanska (posebno srpska, makedonska)
- Tip jela: Zimnica
- Vreme pripreme: 2–3 sata (zavisno od količine i metode pripreme)
- Ukupno vreme pripreme: 2 dana
- Broj porcija ako ima 10 kg ajvara: Približno 100 porcija (računajući 100 g po porciji)
- Težina pripreme: Zahtevno
- Kalorije po porciji: Oko 120–150 kcal na 100 g
Sastojci:
- 10 kg crvenih paprika Slonovo uvo ili Kurtovska kapija.
- 3 velika plava patlidžana;
- 5 dcl ulja;
- so po želji;
- 1 velika kašika šećera.
Priprema:
- Paprike dobro operite.
- Svaku papriku ispecite na ringli Smederevca ili je ispecite u rerni.
- Odmah nakon pečenja paprike stavljajte u plastičnu kesu kako bi se dobro potparila i kako bi joj se kora lako skidala.
- Kada sve ispečete i kada se paprike ohlade, svakoj skinite kožicu, odstranite peteljku i uklonite semenke.
Svaku papriku očistite od semenja i kožice Foto: Shutterstock
Pred sam kraj stavite so i šećer Foto: Shutterstock
U vrele tegle sipajte vreo ajvar, na vrh stavite kašičicu ulja, sve zatvorite i ostavite da se ohlade. Foto: Letina kuhinja
Budi deo Stil zajednice.
