Torta „Srneća leđa” je klasik domaće poslastičarske tradicije, naročito u zemljama bivše Jugoslavije i centralne Evrope. Ova torta pripada grupi takozvanih anonimnih tradicionalnih kolača koji su se usmenim putem širili kroz domaćinstva, naročito u 19. i 20. veku.

Danas vam prenosimo recept sa Deda Miletovog Jutjub kalana za tradicionalnu tortu "Srneća leđa"

Sastojci:

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 150 gr oraha
  • 70 gr maslaca ili margarina
  • 100 gr cokolade
  • 120 gr šećera
  • 2 kašike bašna

Fil:

  • 1 jaje
  • 100gr čokolade
  • 120gr maslaca ili margarina
  • 100 gr šećera

Za prelivanje:

  • 150gr čokolade
  • 50gr maslaca ili margarina

Priprema: Unutiti belanca u čvrst sneg. U drugoj činiji umutiti žumanca sa šećerom, a potom dodajte maslac i čokoladu, a zatim i belance i brašno. Preručiti u kalup pa kada se ispeče biskvit isecite na tri jednaka dela. 

Fil napravite tako što ćete umutiti jaje, skuvati ga na pari sa šećerom. Posle rastopite i dodajte čokoladu a potom i margarin. 

Filujte kore i sve prelijte sa rastopljenom čokoladom.