1. Hrskave pohovane tikvice (klasično)
Tikvice iseći na kolutove, posoliti, uvaljati u brašno, jaja i prezle.
Pržiti na ulju dok ne porumene.
Poslužiti uz pavlaku ili jogurt.
2. Zapečene tikvice sa sirom
Tikvice iseći po dužini, složiti u vatrostalnu posudu.
Preko staviti fil od jaja, pavlake i rendanog sira.
Peći 25 min na 200°C.
3. Tikvice punjene sirom i jajima
Tikvice prepoloviti, izdubiti sredinu.
Puniti smesom od sira, jaja, začina i malo pavlake.
Zapeći u rerni dok ne porumeni.
4. Tikvice u rerni (fit verzija)
Kolutove tikvica začiniti maslinovim uljem, belim lukom i origanom.
Peći na 220°C dok ne postanu hrskave.
5. Tikvica “lazanja”
Umesto kora za lazanje koristi tanke trake tikvica.
Ređaj tikvice, mleveno meso i bešamel sos.
Zapeći i posuti sirom.
6. Pita sa tikvicama i sirom (bez kora)
Narendane tikvice, jaja, feta sir, brašno i prašak za pecivo.
Sve sjediniti i sipati u tepsiju.
Peći dok ne porumeni.
7. Uštipci od tikvica
Naribane tikvice procediti, dodati jaje, brašno, sir i začine.
Pržiti male uštipke na ulju.
8. Rižoto sa tikvicama
Pržiti luk, dodati narendane tikvice, pa pirinač i bujon.
Kuvati dok ne omekša, dodati parmezan i puter.
9. Tikvice sa jajima (na brzinu)
Tikvice propržiti na malo ulja, dodati jaja, so i biber.
Mešati dok se jaja ne isprže.
10. Grilovane tikvice
Tanke trake tikvica pečene na roštilju ili tiganju-gril.
Prelivene maslinovim uljem i limunovim sokom.
11. Rolat od tikvica i sira
Tikvice ispeći u listovima, premazati sirom i uviti u rolat.
Ostaviti da se stegne i seći na kolutove.
12. Supa od tikvica
Tikvice, krompir, luk – sve kuvati, pa blendati.
Dodati pavlaku za kuvanje i začine po ukusu.
