1. Hrskave pohovane tikvice (klasično)

Tikvice iseći na kolutove, posoliti, uvaljati u brašno, jaja i prezle.

Pržiti na ulju dok ne porumene.

Poslužiti uz pavlaku ili jogurt.

 2. Zapečene tikvice sa sirom

Tikvice iseći po dužini, složiti u vatrostalnu posudu.

Preko staviti fil od jaja, pavlake i rendanog sira.

Peći 25 min na 200°C.

doručak.jpg
Foto: Printscreen

 3. Tikvice punjene sirom i jajima
Tikvice prepoloviti, izdubiti sredinu.

Puniti smesom od sira, jaja, začina i malo pavlake.

Zapeći u rerni dok ne porumeni.

4. Tikvice u rerni (fit verzija)
Kolutove tikvica začiniti maslinovim uljem, belim lukom i origanom.

Peći na 220°C dok ne postanu hrskave.

 5. Tikvica “lazanja”
Umesto kora za lazanje koristi tanke trake tikvica.

Ređaj tikvice, mleveno meso i bešamel sos.

Zapeći i posuti sirom.

ustipiodtikvicaizrerne.jpg
Foto: Printscreen Youtube - Tomina Kuhinja

 6. Pita sa tikvicama i sirom (bez kora)
Narendane tikvice, jaja, feta sir, brašno i prašak za pecivo.

Sve sjediniti i sipati u tepsiju.

Peći dok ne porumeni.

 7. Uštipci od tikvica
Naribane tikvice procediti, dodati jaje, brašno, sir i začine.

Pržiti male uštipke na ulju.

 8. Rižoto sa tikvicama
Pržiti luk, dodati narendane tikvice, pa pirinač i bujon.

tikivce.jpg
Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja za 10

Kuvati dok ne omekša, dodati parmezan i puter.

9. Tikvice sa jajima (na brzinu)
Tikvice propržiti na malo ulja, dodati jaja, so i biber.

Mešati dok se jaja ne isprže.

10. Grilovane tikvice
Tanke trake tikvica pečene na roštilju ili tiganju-gril.

Prelivene maslinovim uljem i limunovim sokom.

11. Rolat od tikvica i sira
Tikvice ispeći u listovima, premazati sirom i uviti u rolat.

Ostaviti da se stegne i seći na kolutove.

 12. Supa od tikvica
Tikvice, krompir, luk – sve kuvati, pa blendati.

Dodati pavlaku za kuvanje i začine po ukusu.