Sastojci:
Za biskvitne kore (2 kom):

  • 5 jaja
  • 120 g šećera
  • 100 g brašna
  • 20 g gustina
  • prstohvat soli
  • kašičica ekstrakta vanile

Za vanila krem (donji sloj):

  • 400 ml mleka
  • 3 žumanca
  • 80 g šećera
  • 30 g gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml slatke pavlake

Za voćni žele:

  • 300 g jagoda ili malina (sveže ili zamrznute)
  • 80 g šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 10 g želatina (u prahu) + 4 kašike vode
profimedia-0869458709.jpg
Foto: Blikvideo / Alamy / Profimedia

Za penasti roze mousse (srednji sloj):

  • 250 g krem sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g pasirane jagode ili maline
  • 10 g želatina + 4 kašike vode

Za završni beli krem (gornji sloj i premaz):

  • 250 ml slatke pavlake
  • 100 g bele čokolade
  • 100 g mascarpone sira

Priprema:
1. Kore:

Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane gusta i penasta (oko 10 minuta). Dodajte prosejano brašno i gustin, lagano umešajte. Pecite u kalupu (prečnika 24 cm) na 180°C oko 15 minuta. Napravite dve kore, pa ih ostavite da se potpuno ohlade.

2. Vanila krem:

Umutite žumanca, šećer i gustin sa malo mleka. Ostatak mleka zagrejte, pa ukuvajte smesu sa žumancima dok se ne zgusne. Ohladite, pa sjedinite s umućenom pavlakom.

3. Voćni žele:

Kuvajte voće sa šećerom i limunom dok ne omekša. Propasirajte i vratite na ringlu, dodajte prethodno nabubreli želatin i mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se prohladi, pa sipajte preko ohlađenog vanila krema.

4. Roze mousse:

Umutite pavlaku u čvrst šlag. U drugoj posudi umutite krem sir i šećer, dodajte pasirano voće.

Želatin pripremite kao i ranije, pa dodajte u voćnu smesu. Na kraju lagano umešajte pavlaku.

5. Beli krem za završnicu:

Otopite belu čokoladu na pari, pa ostavite da se prohladi. Umutite pavlaku u šlag, dodajte mascarpone i čokoladu.

Slaganje:
Na tacnu stavite prvu koru.

Premažite vanila krem, pa voćni žele. Stavite drugu koru. Namažite roze mousse. Premažite celu tortu belim kremom. Ukrasite jestivim cvetovima ili listićima badema. Ostavite da se torta hladi minimum 4–6 sati, idealno preko noći.