6 kobnih grešaka zbog kojih meso sa roštilja ne bude ukusno:

1. Meso nije bilo dovoljno u marinadi

Roštilj će biti ukusniji ako meso marinirate u ulju i začinima nekoliko sati pre pečenja. Najbolje bi bilo da to uradite veče pre pripreme.
Nemojte zaboraviti da u marinadu dodate limunov sok ili sirće, jer ćete tako sprečiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama, koji se smatraju kancerogenima.

2. Izbegavate dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i ćuretine može se zalepiti za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom.
Papir za pečenje natopljen uljem ili maslacem pređite preko zagrejanih rešetki pre nego što stavite meso.

na-rostilju-stockphotobarbecueorkebabcookedongrillonhotcoalswithgrilledvegetablesslicesofgrilledporkon2278410599.jpg
Foto: Shutterstock

3. Stavljate na roštilj hladno meso

Pre nego što stavite meso na roštilj, pustite da odstoji na sobnoj temperaturi.
Tako će se ravnomernije ispeći, biće sočnije i dobiće lepu boju.

4. Stalno okrećete meso

Kada stavite komad mesa na roštilj, što manje ga pomerajte i okrećite.
Prava aroma dolazi iz karamelizacije koja se formira kada meso mirno peče na pravoj temperaturi.

Ako se meso lepi za rešetku, a rešetka je bila nauljena, to znači da mu treba još vremena da se karamelizuje pre okretanja.

profimedia0185110405.jpg
Foto: Profimedia

5. Ne puštate meso da "odmori"

Nakon pečenja, mesu treba vremena da se "odmori" kako bi se sokovi ravnomerno rasporedili.
Zamotajte ga u aluminijumsku foliju i ostavite nekoliko minuta — rezultat će biti mekše i sočnije meso.

6. Roštiljate na preniskoj ili previsokoj temperaturi

Ako je temperatura roštilja preniska, meso će se sušiti i neće dobiti karakterističnu koricu. Ako je previsoka, spolja će brzo izgoreti, a unutra ostati sirovo.
Idealno je da roštilj bude dobro zagrejan pre nego što stavite meso, a za različite tipove mesa koristite i različite temperature (npr. nižu za piletinu, višu za biftek).