6 kobnih grešaka zbog kojih meso sa roštilja ne bude ukusno:
1. Meso nije bilo dovoljno u marinadi
Roštilj će biti ukusniji ako meso marinirate u ulju i začinima nekoliko sati pre pečenja. Najbolje bi bilo da to uradite veče pre pripreme.
Nemojte zaboraviti da u marinadu dodate limunov sok ili sirće, jer ćete tako sprečiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama, koji se smatraju kancerogenima.
2. Izbegavate dodatne masnoće
Nemasno meso poput piletine i ćuretine može se zalepiti za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom.
Papir za pečenje natopljen uljem ili maslacem pređite preko zagrejanih rešetki pre nego što stavite meso.
3. Stavljate na roštilj hladno meso
Pre nego što stavite meso na roštilj, pustite da odstoji na sobnoj temperaturi.
Tako će se ravnomernije ispeći, biće sočnije i dobiće lepu boju.
4. Stalno okrećete meso
Kada stavite komad mesa na roštilj, što manje ga pomerajte i okrećite.
Prava aroma dolazi iz karamelizacije koja se formira kada meso mirno peče na pravoj temperaturi.
Ako se meso lepi za rešetku, a rešetka je bila nauljena, to znači da mu treba još vremena da se karamelizuje pre okretanja.
5. Ne puštate meso da "odmori"
Nakon pečenja, mesu treba vremena da se "odmori" kako bi se sokovi ravnomerno rasporedili.
Zamotajte ga u aluminijumsku foliju i ostavite nekoliko minuta — rezultat će biti mekše i sočnije meso.
6. Roštiljate na preniskoj ili previsokoj temperaturi
Ako je temperatura roštilja preniska, meso će se sušiti i neće dobiti karakterističnu koricu. Ako je previsoka, spolja će brzo izgoreti, a unutra ostati sirovo.
Idealno je da roštilj bude dobro zagrejan pre nego što stavite meso, a za različite tipove mesa koristite i različite temperature (npr. nižu za piletinu, višu za biftek).