Strasna nedelja je poslednja nedelja Velikog posta, kada se poštuje najstroži post i vreme se posvećuje molitvi. Ova nedelja se smatra završnim ispitom za vernike.

U 2025. godini post traje od 3. marta do 19. aprila, a za to vreme zabranjena je konzumacija mesa, ribe, jaja, mleka i svih mlečnih proizvoda, peciva i konditorskih proizvoda. Ishranu ovih dana čine: žitarice, povrće, mahunarke i pečurke. Voće, zelenilo, orasi i med, koji se mogu koristiti umesto šećera, pomoći će da se nadoknadi nedostatak vitamina i minerala.

stockphotowomaninjeansshirtholdbowlofdates1932933539.jpg
Foto: Shutterstock

Pravila ishrane tokom Strasne sedmice

Tokom Strasne sedmice opuštenija pravila posta važe samo za za decu, trudnice i dojilje, osobe koje se bave teškim fizičkim poslovima i osobe koje boluju od hroničnih bolesti. Ostali vernici treba da se pridržavaju strogog posta.

Jelovnik može uključivati sveže povrće i voće, sušeno voće, orašaste plodove i raženi hleb. Takođe možete obogatiti ishranu kiselim kupusom, kašama (proso, ovsena kaša, heljda), pečurkama, sokovima od voća i povrća.

Prilikom pripreme posnih jela, za vaskršnji post se izbegava korišćenje biljnog ulja; umesto toga preporučuje se dinstanje povrća u vodi.

shutterstock-1464294002.jpg
Foto: Shutterstock

Kako postite svakog dana Strasne sedmice?

Na Veliki ponedeljak je tradicionalno dozvoljeno pojesti parče raženog hleba i popiti čašu vode; nije zabranjeno jesti sirovo povrće i voće. Mnogi vernici se na ovaj dan potpuno uzdržavaju od hrane, ograničavajući se samo na vodu.

Na Veliki utorak i sredu u ishranu su uključene samo sirove namirnice kao što su orasi, suvo voće, voće i sveže povrće. Tokom dana možete piti čaj i druga pića bez šećera.

Na Veliki četvrtak, poznat i kao Čisti četvrtak, ljudi vrše generalno čišćenje, peku uskršnje kolače i farbaju jaja. Ovog dana na meniju treba da budu topla jela i supe od povrća.

krem-corba.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Na Veliki petak, kada je Hristos bio osuđen na raspeće, preporučuje se potpuno uzdržavanje od hrane. Ako je poštovanje posta teško, možete se ograničiti na malu količinu hleba i vode.

Na Veliku subotu, poslednjeg dana Velikog posta, ponovo je suva hrana. Na ovaj dan u crkvama se blagosiljaju uskršnje poslastice, uključujući uskršnje kolače i jaja.

Nedelja Hristovog Vaskrsenja je kraj Velikog posta i na ovaj dan se ukidaju sva ograničenja. Meni može biti što je moguće raznovrsniji.

profimedia0865752456.jpg
Foto: Hugo Gonçalves / Panthermedia / Profimedia

Primer menija za svaki dan Strasne nedelje:

Ponedeljak

Doručak: parče hleba i čaša vode

Ručak: voćna salata

Večera: Skuvano povrće, raženi hleb

Utorak

Doručak: mešavina orašastih plodova sa rendanom jabukom

Ručak: Patlidžani, paprika, paradajz sa začinskim biljem

Večera: Suvo voće, čaj

shutterstock-579356635.jpg
Foto: Shutterstock

Sreda

Doručak: Ovsena kaša sa vodom i jabukom

Ručak: Salata od povrća, parče raženog hleba

Večera: Salata od cvekle sa orasima

Četvrtak

Doručak: Kuvana heljda, dinstane pečurke sa lukom na vodi.

Ručak: Supa od sočiva sa paradajzom i začinskim biljem

Večera: Salata od povrća začinjena limunovim sokom

Petak

Na ovaj dan je bolje da se uzdržite od hrane ako je moguće.

Subota

Doručak: Pirinač ili proso skuvan sa kruškom ili jabukom.

Ručak: Čorba od koprive sa pirinčem

Večera: Salata od cvekle, jabuke i šargarepe sa orasima

Evo koje pečnje ne smete da ispečete na Vaskrs, a mi vam donosimo i predlog od 5 torti za svečanu trpezu.

Kako Italijani prave uskršnji kuglof vidite ovde.