1. Čokoladna torta s malinama:

Biskvit:

  • 2 šolje brašna
    1 šolja kakaa
    1 kašičica praška za pecivo
    1/2 kašičice sode bikarbone
    1/2 kašičice soli
    1 šolja putera, sobne temperature
    2 šolje šećera
    4 jaja
    2 kašičice vanilin šećera
    1 1/2 šolje mleka
    2 šolje svežih malina

Glazura:

200g crne čokolade, seckane
1 šolja slatke pavlake

Uputstvo:

Umutiti puter i šećer dok ne postane kremasto. Dodati jaja jedno po jedno, pa vanilin šećer.

Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u posebnoj posudi.

Dodati suve sastojke u smesu sa puterom i mešati dok se ne sjedini. Postepeno dodavati mleko.

Dodati maline u smesu i nežno promešati.

Sipati smesu u dva podmazana i pobrašnjena kalupa za tortu. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.

Pripremiti glazuru tako što ćete zagrejati slatku pavlaku do vrenja, a zatim je preliti preko seckane čokolade. Mešati dok se čokolada potpuno ne istopi.

Ohlađene kore premazati glazurom. Ukrasiti po želji.

shutterstock-135479204.jpg
Foto: Shutterstock

2. Voćna Pavlova torta:

Kora:

  • 4 belanceta
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika kukuruznog brašna

Pavlova krema:

  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilin šećera

Voće:

Jagode, maline, borovnice (po želji)

Uputstvo:

Umutiti belanca sa sirćetom dok ne postanu čvrsta, dodavati šećer postepeno i na kraju kukuruzno brašno.

Oblikovati meringue koru na plehu obloženom papirom za pečenje i peći na 120°C oko 1.5 sat.

Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.

Ohlađenu pavlovu koru premazati pavlova kremom i dekorisati svežim voćem.

pavlovatorta.jpg
Foto: Profimedia

3. Jafa torta:

Biskvit od čokolade s narandžom:

  • 1 šolja brašna
  • 1/2 šolje kakaa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 šolje ulja
  • 2 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 šolja jogurta
  • Kora i sok od jedne narandže

Sloj narandžinog džema:

1 šolja narandžinog džema

Čokoladna glazura:

200g crne čokolade, seckane
1 šolja slatke pavlake

shutterstock-1635188425.jpg
Foto: Shutterstock


Uputstvo:

Pomešati sve suve sastojke za biskvit. Dodati ulje, jaja, vanilu, jogurt, narandžinu koru i sok. Sjediniti smesu i peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta.

Ohlađeni biskvit preseći na dva dela.

Rastopiti narandžin džem i naneti ga na donji deo biskvita.

Pripremiti ganache: zagrejati slatku pavlaku do vrenja i preliti preko seckane čokolade. Mešati dok se čokolada potpuno ne istopi.

Preliti ganache preko narandžinog džema, staviti drugi deo biskvita i ostaviti da se stegne.

4. Doboš torta

Sastojci:

Za kore:

  • 6 jaja 
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1 kesica vanilin šećera

Za fil:

  • 4 jajeta
  • 150 g šećera
  • 150 g čokolade
  • 150 g putera
  • 1,5 kesica vanilin šećera

Za glazuru:

  • 200 g šećera
  • 3 kašike vode

Dekoracija:

  • šećer - 1 šolja, kristal;
  • maslac - 1 kockica,za premazivanje kora;
  • orašasti plodovi - samleveni.

Priprema:

Odvojite belanca i žumanca, pa kratko umutite belanca. Zatim im dodajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst šne. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok se sve lepo ne sjedini. Sipajte smesu u tankom sloju u okrugli pleh obložen pek papirom. Pecite je u rerni na 200°C oko 20 minuta. Zatim izvadite i pecite dok ne utrošite svu smesu. Treba da dobijete 5-6 kora. Jednostavnije je da koristite pleh od rerne koji ste obložili pek papirom. Ispecite koru i isecite je na 3 dela. Ako vam je ostalo smese ispecite još jednu koru i isecite je na 3 dela.

dobos-torta.jpg
Foto: Shutterstock


Penasto umutite jaja sa šećerom, pa kuvajte na pari dok ne krene da ključa i ostavite nakon ključanja još 10 minuta. Zatim dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne istopi, pa dodajte vanilin šećer. Promešajte, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se stegne. Preko kore mažite hladan fil i tako ređajte dok ne utrošite sastojke. Zatim premažite celu tortu filom. Upržite šećer sa vodom na laganoj vatri, ali vodite računa da šećer ne pregori. Sipajte preko torte. Dok je glazura još vruća, zasecite vrelim nožem. Ukrasite po želji.

5. Ljubičasta lavanda torta:

Biskvit:

  • 2 šolje brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja putera, sobne temperature
  • 2 šolje šećera
  • 4 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica suvog lavandinog cveća (jestivog)

Lavandina krema:

  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica suvog lavandinog cveća (jestivog)

Ukras:

Jestivo cveće (npr. ljubičasti šafran)

shutterstock-2152259159.jpg
Foto: Shutterstock


Uputstva:

Pomešati brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutiti puter, šećer, jaja, vanilu i suvo lavandino cveće.

Dodati suve sastojke u mokre i sjediniti smesu. Peći u kalupu za tortu na 180°C oko 25-30 minuta.

Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, vanilom i lavandom.

Ohlađeni biskvit preseći horizontalno na dva dela. Premazati donji deo kreme i staviti drugi deo biskvita.

Premazati tortu ostatkom kreme i ukrasiti jestivim cvećem.

6 . Šumska voćna torta:

Biskvit:

  • 2 šolje brašna
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1/2 šolje putera, sobne temperature
  • 1 šolja šećera
  • 2 jaja
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1/2 šolje mleka

Fil:

  • 2 šolje šumskog voća (borovnice, maline, kupine)
  • 1/2 šolje šećera
  • 2 kašičice kukuruznog brašna
    Slatka glazura:
  • 1/2 šolje šumskog voća (za dekoraciju)
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 2-3 kašike vode
shutterstock-19520791.jpg
Foto: Shutterstock


Uputstva:

Pomešati brašno, prašak za pecivo i so. Umutiti puter, šećer, jaja i vanilu. Dodati suve sastojke naizmenično s mlekom.

Peći u kalupu za tortu na 180°C oko 25-30 minuta.

Umutiti fil: šumsko voće, šećer i kukuruzno brašno. Kuvati dok se voće ne omekša i smesa ne zgusne.

Ohlađeni biskvit preseći na dva dela. Na donji deo staviti fil od šumskog voća, pa staviti drugi deo biskvita.

Pripremiti slatku glazuru: šumsko voće, šećer u prahu i vodu kuvati dok se ne dobije gusta smesa. Ohladiti i preliti preko torte.