Pred nama je šesta nedelja Vaskršnjeg posta, stoga vam donosimo 7 predivnih posnih jela koja prate crkvena pravila posta: 

Ponedeljak - Skuša i dalmatinska garnitura (dozvoljena riba)

Potrebno je: 

  • 2 skuše
  • 4 krompira
  • 2 veze blitve
  • 2 čena belog luka
  • so, biber, ulje.

Priprema: Skuše isecite uz kičmu, izvadite joj kosti, isecite glavu i rep tako da dobijete lep komad ribljeg mesa. Premažite je sa maslinovim uljem i soli i pržite na tiganju s jedne i s druge strane dok porumeni. 

Oljuštite i iseckajte krompir pa ga skuvajte u slanoj vodi. Kada se skuva izvadite ga rešetkastom kašikom i ostavite sa strane. Blitvu iseckajte pa je samo malo gurnite u onu vodu u kojoj se kuvao krompir. Izvadite i izemšajte sa krompirom, pa začinite sa belim lukom, maslinovim uljem i soli. 

shutterstock-357918803.jpg
Foto: Shutterstock

 Utorak - Zdravi rižoto po starom receptu

Potrebno je:

  • 1 glavica luka, 
  • 1 veza mladog luka
  • so i biber
  • 300 grama opranog pirinča
  • oko 40 vrhova mlade koprive 
  • 2 struka blitve 
  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka

Priprema: Na malo vode predinstajte crni luk i mladi luk. Dodajte rendanu šargarepu, seckanu blitvu, seckanu i blago prokuvanu koprivu i sve dinstajte uz mešanje. Dodajte začine, so i biber, može i kurkuma, pa potom dodajte i opran pirinač. Sve dinstajte na laganoj vatri, a potom dodajte vodu i poklopite. Promešajte nakon 10 minuta i dodajte još malo vode po potrebi.

rizoto.jpg
Foto: Shutterstock

Sreda - Njoke sa povrćem

Potrebno je:

  • 1 mešavina zaleđenog povrća za đuveč
  • 250 grama pečuraka
  • 1 pakovanje njoki (potražite posne njoke)

Priprema: Na malo vode blago prodinstajte na tiganju povrće za đuveč. Dodajte u njega pečurke pa sve dinstajte. Dodajte začine kao što su so i biber, može i svež peršun. Dodajte skuvane i oceđene njoke, dinstajte još par minuta i po je to.

shutterstock-215912035.jpg
Foto: Shutterstock

 Četvrtak - Posno sočivo

Potrebno je:

  • 500 grama zelenog sočiva
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veza zeleni za supu

Priprema: Luk se malo predinsta na vodi, doda se rendana šargarepa i paškanat, a potom i oprano sočivo. Nalije se sve vodom i dodaju se začini i svež peršun. Kuva se oko 30 minuta. 

socivo2.jpg
Foto: printscreen/youtube/ vege mark

 Petak - Krem čorba sa povrćem

Priprema: 

  • 1 glavica luka
  • 500 grama brokolija
  • 2 šargarepe
  • 1 paškanat
  • 2 krompira

Priprema: Sve se skuva i izblenda sa mikserom. Nalije se vode u zavisnosti koliku gustinu želite. Dodate začine i promešate.

krem-corba.jpg
Foto: Shutterstock

Subota - Obrok salata od povrća

Potrebno je:

  • 2 kuvana krompira
  • 4 pečene crvene paprike - sitno seckane
  • 200 grama kuvanog kukuruz šećerca
  • 250 grama pečuraka pečenih na plotni ili na žaru
  • vlašac
  • peršun

Priprema: Sve se isecka i sjedini i promeša. Stavite začine po želji i to je to. 

pecurke.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

 Nedelja - Pastrmka na žaru i krompir salata

Priprema: Pastrmka se očisti i zaseče sa svih strana. Zatim se dobro usoli i ispeče na žaru. Uz nju poslužite krompir salatu i limun. 

profimedia0145515982.jpg
Foto: Profimedia