Pred nama je šesta nedelja Vaskršnjeg posta, stoga vam donosimo 7 predivnih posnih jela koja prate crkvena pravila posta:
Ponedeljak - Skuša i dalmatinska garnitura (dozvoljena riba)
Potrebno je:
- 2 skuše
- 4 krompira
- 2 veze blitve
- 2 čena belog luka
- so, biber, ulje.
Priprema: Skuše isecite uz kičmu, izvadite joj kosti, isecite glavu i rep tako da dobijete lep komad ribljeg mesa. Premažite je sa maslinovim uljem i soli i pržite na tiganju s jedne i s druge strane dok porumeni.
Oljuštite i iseckajte krompir pa ga skuvajte u slanoj vodi. Kada se skuva izvadite ga rešetkastom kašikom i ostavite sa strane. Blitvu iseckajte pa je samo malo gurnite u onu vodu u kojoj se kuvao krompir. Izvadite i izemšajte sa krompirom, pa začinite sa belim lukom, maslinovim uljem i soli.
Utorak - Zdravi rižoto po starom receptu
Potrebno je:
- 1 glavica luka,
- 1 veza mladog luka
- so i biber
- 300 grama opranog pirinča
- oko 40 vrhova mlade koprive
- 2 struka blitve
- 1 šargarepa
- 2 čena belog luka
Priprema: Na malo vode predinstajte crni luk i mladi luk. Dodajte rendanu šargarepu, seckanu blitvu, seckanu i blago prokuvanu koprivu i sve dinstajte uz mešanje. Dodajte začine, so i biber, može i kurkuma, pa potom dodajte i opran pirinač. Sve dinstajte na laganoj vatri, a potom dodajte vodu i poklopite. Promešajte nakon 10 minuta i dodajte još malo vode po potrebi.
Sreda - Njoke sa povrćem
Potrebno je:
- 1 mešavina zaleđenog povrća za đuveč
- 250 grama pečuraka
- 1 pakovanje njoki (potražite posne njoke)
Priprema: Na malo vode blago prodinstajte na tiganju povrće za đuveč. Dodajte u njega pečurke pa sve dinstajte. Dodajte začine kao što su so i biber, može i svež peršun. Dodajte skuvane i oceđene njoke, dinstajte još par minuta i po je to.
Četvrtak - Posno sočivo
Potrebno je:
- 500 grama zelenog sočiva
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza zeleni za supu
Priprema: Luk se malo predinsta na vodi, doda se rendana šargarepa i paškanat, a potom i oprano sočivo. Nalije se sve vodom i dodaju se začini i svež peršun. Kuva se oko 30 minuta.
Petak - Krem čorba sa povrćem
Priprema:
- 1 glavica luka
- 500 grama brokolija
- 2 šargarepe
- 1 paškanat
- 2 krompira
Priprema: Sve se skuva i izblenda sa mikserom. Nalije se vode u zavisnosti koliku gustinu želite. Dodate začine i promešate.
Subota - Obrok salata od povrća
Potrebno je:
- 2 kuvana krompira
- 4 pečene crvene paprike - sitno seckane
- 200 grama kuvanog kukuruz šećerca
- 250 grama pečuraka pečenih na plotni ili na žaru
- vlašac
- peršun
Priprema: Sve se isecka i sjedini i promeša. Stavite začine po želji i to je to.
Nedelja - Pastrmka na žaru i krompir salata
Priprema: Pastrmka se očisti i zaseče sa svih strana. Zatim se dobro usoli i ispeče na žaru. Uz nju poslužite krompir salatu i limun.