Ovako se pravi najbolji sos: Zgusnuće se bez trunke brašna i biće preukusan

Saznajte kako najbolje zgusnuti sos bez brašna.

Recepti
Ovako se pravi najbolji sos: Zgusnuće se bez trunke brašna i biće preukusan
Foto: Shutterstock

Brašno uopšte nije potrebno da bi se sos zgusnuo.

Pire od povrća

Isplati se mešati povrće za supu poput kuvanog celera, šargarepe i peršuna u zamrzivaču jer takođe štedi sos ili preretku supu.

Mešani pasulj

Pomešano povrće ili grašak možete zamrznuti u plastičnim čašama ili posudama za led kako biste lako izmerili potrebnu količinu bez čekanja da se odmrzne.

Seckani krompir

Gustinu daje i seckani krompir, pire od kuvanog pasulja ili slanutak iz konzerve, koje možete da odložite u špajz za takve slučajeve da vam budu pri ruci.

Krompir
foto: Shutterstock

Mekinje i pahuljice

Supe, čorbe i sosove zgusnite dodavanjem bešamel sosa, prezla ili ovsene kaše. Pahuljice možete iseckati i dodati po potrebi, ali možete koristiti i mekinje. Osim što će sačuvati preretki sos, obogatiće ga i zdravim vlaknima.

Pirinač umesto testenine

Gustini sosa doprinosi i prilog, pa umesto testenine možete izabrati pirinač, ječam i proso, koji tokom kuvanja oslobađaju sluz i u kombinaciji sa sosom doprinose čvršćoj konzistenciji.

Čia semenke

Ostavite semenke u malo vode deset minuta pre nego što ih dodate u jelo da nabubre. Ako želite da ubrzate proces, koristite toplu ili toplu vodu, piše Punkufer.

(Stil/ Krstarica)

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs