Dobri saveti

10 najčešćih grešaka zbog kojih vam palačinke ne uspevaju: Previše mešanja, dodavanje šećera u smesu, loš tiganj ili...

Ne okrećite ih po nekoliko puta s jedne na drugu stranu, jer će biti tvrde i žilave

Recepti
00:11h Autor:
10 najčešćih grešaka zbog kojih vam palačinke ne uspevaju: Previše mešanja, dodavanje šećera u smesu, loš tiganj ili...
Foto: Shutterstock

Još nismo sreli čoveka koji ne obožava palačinke, a svaka kuća ima svoje male tajne u njihovoj pripremi, bilo da su u pitanju slatke ili slane. Međutim, kod nekih one uvek ispadaju žilave i tvrde, a to je sigurno zato jer prave neku od ovih grešaka...

Palačinke
foto: Shutterstock

1. Pogrešan tiganj

Ključ uspeha dobrih palačinki je i u odgovarajućem tiganju, a najbolji je teflon. Tiganj u kom pravite palačinke tokom pranja nemojte ribati žicom, nego ga lagano operite sunđerom i isperite vodom da se testo u ogrebanim pukotinama ne bi lepilo. Mnoge domaćice hvale teške i stare tiganje.

Palačinke
foto: Shutterstock

2. Pogrešna masnoća

Maslac pruža finu aromu, ali ne ako se prepeče i zagori. Za pečenje palačinki bolje je izabrati masnoću koja ima veću tačku dimljenja, poput suncokretovog ili kokosovog ulja.

3. Mikser umesto varjače

Savršeno glatka smesa za palačinke postiže se ako sve sastojke umešate varjačom, jer će u nju ući optimalna količina vazduha. Nemojte koristiti mikser jer bi palačinke mogle biti tvrde i žilave.

4. Mešanje do besvesti

U brašno postepeno dodajte tečnost i tako razbijajte grudvice. Ako su sastojci dobro povezani, nema potrebe za dugim mešanjem jer će palačinke ispasti gumene.

5. Previše šećera u smesi

Da bi palačinke bile mirisne i slatke, neke domaćice u smesu dodaju vanilin šećer. Ali zbog previše šećera palačinke bi mogle da se lepe za tiganj.

Palačinke
foto: Shutterstock

6. Previše svega u smesi

Kockice čokolade, voće i ostali dodaci u smesi mogu da naprave više štete nego koristi. S kokosovim brašnom ili seckanim začinima nema problema, ali veći ili teži dodaci mogu da upropaste palačinke.

7. Ulivanje ulja u tiganj

Silikonska četkica najbolje će obaviti posao dodavanja ulja u tiganj, a palačinke neće biti previše masne - niti će se lepiti za dno. Da biste bili sigurni da neće upiti previše masnoće, možete dodati malo ruma u smesu.

8. Prejaka vatra

Palačinke je najbolje peći na srednje jakoj vatri. Preterate li s jačinom, ne samo da mogu zagoreti ili ostati nedovoljno pečene u sredini nego neće narasti koliko bi trebalo.

Palačinke
foto: Shutterstock

9. Previše okretanja

Palačinke je bolje dobro proveriti dizanjem jednog kraja s tiganja, a ne okretati ih po nekoliko puta, jer će biti tvrde i žilave.

palačinke, luk
foto: Shutterstock

10. Premalo strpljenja

Dok pečete palačinke, ređajte ih jednu na drugu, a pre konzumacije ih ostavite da odstoje desetak minuta da bi lepo omekšale.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs