Korisno je znati

Male tajne velikih mastora u kuhinji: Saznajte koji tajni sastojak pojačava ukus poslastica s čokoladom

Za reš koricu, meso pre pečenja posušite papirnim ubrusom

Recepti
Autor:
Male tajne velikih mastora u kuhinji: Saznajte koji tajni sastojak pojačava ukus poslastica s čokoladom
Foto: Shutterstock

Svaka domaćica ima svoje male tajne koje joj pomažu da obroci koje pravi budu što ukusniji. Međutim, nikad nije naodmet naučiti neke nove stvari, naročito kada saveti dolaze od najboljih šefova svetskih kuhinja. Ovo su neki od onih koje su dali glavni kuvari renomiranih restorana:

luk
foto: Shutterstock

Da luk ne bude preljut

Potopite crveni luk u hladnu vodu ili ga pre seckanja držite bar pola sata u frižideru da biste smanjili njegovu ljutinu. Ovaj trik iskoristite kada pripremate salatu ili neko drugo jelo koje zahteva sveže komadiće luka.

So pojačava slatkoću

Dodajte prstohvat soli u bilo koju poslasticu koju pravite s čokoladom i tako naglasite ukus ove tamne namirnice.

Balzamiko sirće za lepšu aromu

Ukoliko želite da svoje obroke podignete na viši nivo, počnite da koristite balzamiko sirće. Ono se dobro slaže sa salatama, pečenim povrćem, rezancima, pa čak i jagodama. Ne samo što je ukusno već je i vrlo zdravo.

Tiganj, Meso
foto: Shutterstock

Meso uvek stavljajte u vruć tiganj

Ako želite lepu smeđu koricu na pečenju, meso obrišite papirnim ubrusom kako biste uklonili dodatnu vlažnost. Uvek ga stavljajte na vruć tiganj i osigurajte dovoljno mesta za termičku obradu. Nemojte preterivati s količinom mesa u tiganju.

Votka za rastresito testo

Dodajte malo votke u testo za slatku pitu s prhkim testom i tako ga učinite ekstra "pahuljastim".

Da ne prepečete jaja

Želite da vam kajgana bude posebno mekana i slasna? Ubacite u nju malo kukuruznog skroba, koji sprečava jaja da se previše ispeku.

Za brzo omekšavanje mesa

Ako nemate vremena za laganu termičku obradu mesa ili dugo mariniranje, sveže meso možete omekšati i s malo sode bikarbone. Snažan ukus sode u brzopoteznoj marinadi kamuflirajte s malo limunovog soka.

Nož
foto: Promo

Oštar nož je pola obavljenog posla

Održavajte kuhinjske noževe na pravilan način, pa će vam duže trajati. Nemojte ih previše natapati u vodi, perite ih ručno i držite ih u drvenom stalku, koji ih najmanje "troši".

Trik da jelo duže bude toplo

Neka vam ne bude teško da uskladite temperaturu hrane koju služite s tanjirima na koje ih stavljate. Topla jela poslužite na tanjiru koji ste pet minuta zagrejali u rerni na 200 stepeni, a deserte na tanjirima koje ste dvadesetak minuta držali u frižideru.

Kolač sa višnjama
foto: Shutterstock

Da sok iz kolača ne curi

Sok od pečenih voćnih kolača neće iscuriti iz testa ako voće pre pečenja pospete grizom, mlevenim keksom ili prezlama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs