Proleće je vreme kad se ljudi odlučuju za renoviranje stana ili nekog njegovog dela, a jedan od njih je - kuhinja. Taj posao često izazove glavobolje, a da bi sve prošlo brže i lakše, imamo nekoliko saveta.
Napravite plan
Prvo obratite pažnju u kakvom je trenutnom stanju kuhinja. Često je za osveženje dovoljno promeniti samo radnu ploču, viseće elemente ili trpezarijski sto. Ako želite potpuni redizajn, napravite računicu, tj. odlučite koliko ste novca spremni da izdvojite za to.
Pločice ili linoleum
Pločice su najpopularnije jer su vodootporne i lake za održavanje. Dajte prednost onim većih dimenzija jer se na njima lakše ribaju fuge. Što se tiče boje i uzorka poda, uklopite ga sa s radnom pločom i kuhinjskim elementima. Linoleum može da bude solidna alternativa jer je jeftiniji, a dezenom koji imitira drvo može da liči na parket.
Sto i stolice
Ako je kuhinja mala, birajte sto koji može da se produži. Kod stolica birajte materijale koji su otporni na fleke, ali se pre svega uverite u njihovu udobnost. Pazite da se sedeći za stolom niko ne gura i da okolo ima dovoljno prostora za kretanje.
Radna ploča
Na njoj ćete mesiti, ali i držati male kuhinjske aparate (oni treba da budu nadohvat ruke), pa ne sme da bude pretrpana. Kuhinjsko ostrvo takođe može da pruži dodatni radni prostor, ali samo u velikim kuhinjama.
Kuhinjski elementi
Najbolji izbor za kuhinjske elemente zbog izdržljivosti su javor i hrast. Poznati su po čvrstoći, otpornosti na habanje i sposobnosti da izdrže vlagu.
Ne zaboravite ni na ovo!
* Neka sudopera bude što veća. Rerna na povišenom elementu će olakšati rukovanje. Radi većeg komfora, lakšeg i bržeg kuvanja, radna ploča neka bude što veća i u jednom komadu.
* Umesto polica na donjim kuhinjskm elementima birajte fioke, bolja je preglednost, a rukovanje jednostavnije.
* Pazite da imate dovoljan broj pristupačnih utičnica.
* Gornji kuhinjski elementi neka budu do plafona.
* Za kuhinjske elemente birajte moderne ručkice, a to isto uradite i sa slavinama.
* Radni trougao između šporeta, sudopere i frižidera neka ima jednostavan pristup, između njih treba da pravite minimalan broj koraka. Šporet i frižider ne stavljajte jedno do drugog.