Domaći hleb koji se ne mesi rukama: Potrebna vam je varjača, a tajna je u premazivanju

Za ukusan domaći hleb potrebni su domaći sastojci i malo vremena

Recepti
14:43h Autor:
Domaći hleb koji se ne mesi rukama: Potrebna vam je varjača, a tajna je u premazivanju
Foto: Privatna Arhiva

Ako želite miris sveže pečenog hleba, ali bez dugotrajnog mesenja, ovaj recept je idealan za vas. Sve što vam je potrebno su jednostavni sastojci i malo vremena. Samo varjačom lepo sjedinite smesu bez grudvica, i za tili čas, hleb će biti spreman za rernu.

Potrebni sastojci:

  • 500 g brašna (tip 400)
  • 400 ml mlake vode
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • Malo ulja
Testo
foto: Shutterstock

Priprema:

Priprema testa: U posudu sipajte polovinu brašna. Dodajte suvi kvasac, šećer, so i mlaku vodu. Mešajte varjačom dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Postepeno dodajte preostalo brašno dok se sve lepo ne sjedini.

Ostavite testo da naraste: Prekrijte posudu kuhinjskom krpom i ostavite testo da naraste dok ne udvostruči svoju zapreminu (oko 1-1,5 sat).

Priprema za pečenje: Tepsiju obložite papirom za pečenje i prebacite testo. Premažite ga s malo ulja i ostavite još 30 minuta da naraste.

Pečenje: Zagrejte rernu na 250°C. Pecite hleb 10 minuta na toj temperaturi, a zatim smanjite na 180-200°C i nastavite pečenje još oko 35 minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa.

Saveti za savršen hleb:

Hleb će biti posebno ukusan ako pospete susam ili semenke pre pečenja.

Ostavite hleb da se malo ohladi pre nego što ga isečete – ako možete da izdržite.

Prijatno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs