Nabrzaka, lagane, kremaste, bez pečenja: 7 najukusnijih torti, idealnih za slavsku trpezu

Da ne biste bile u dilemi, donosimo vam recept za 6 najboljih torti čije priprema nije komplikovana

Recepti
14:32h Autor:
Nabrzaka, lagane, kremaste, bez pečenja: 7 najukusnijih torti, idealnih za slavsku trpezu
Foto: Shutterstock

Došlo je vreme slava i mnoge domaćice se hvataju za glavu jer nisu smislile koju će poslasticu da iznesu na slavsku trpezu. Predlažemo vam 6 slavskih torti bez pečenja

1. Šumska čarolija bez pečenja kora

Sastojci za tortu:

Podloga:

  • 300 g mlevenog keksa (npr. plazma ili digestiv)
  • 150 g putera, sobne temperature
  • 3-4 kašike mleka (po potrebi)

Fil:

  • 2 šolje šumskog voća (borovnice, maline, kupine)
  • 1/2 šolje šećera
  • 2 kašičice kukuruznog brašna (pomešane sa malo vode)

Slatka glazura:

  • 1/2 šolje šumskog voća (za dekoraciju)
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 2-3 kašike vode

Uputstvo:

Podloga: U posudi, pomešajte mleveni keks sa omekšalim puterom. Dodajte malo mleka, po potrebi, kako bi se smesa sjedinila. Rasporedite smesu u kalup za tortu, pritisnite ravnomerno po dnu i ostavite u frižideru da se stegne.

Fil od šumskog voća: U manju šerpu stavite šumsko voće i šećer. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok voće ne pusti sok i ne omekša. Dodajte kukuruzno brašno pomešano sa vodom, pa kuvajte još par minuta dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

Sastavljanje torte: Na ohlađenu podlogu od keksa nanesite fil od šumskog voća. Rasporedite ravnomerno.

Slatka glazura: U šerpi zagrejte šumsko voće sa šećerom u prahu i vodom. Kuvajte dok se smesa ne zgusne u glazuru. Ohladite kratko, a zatim prelijte preko torte za dekoraciju.

Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći, kako bi se svi slojevi dobro spojili.

Voćna Torta
foto: Shutterstock

2. Čokoladna torta s malinama bez pečenja

Sastojci za tortu:

Podloga:

  • 300 g mlevenog keksa (po izboru, npr. plazma ili čokoladni keks)
  • 150 g putera, sobne temperature
  • 2-3 kašike kakao praha
  • 2-3 kašike mleka (po potrebi)

Čokoladni fil:

  • 200 g crne čokolade
  • 1 šolja slatke pavlake
  • 250 g mascarpone sira ili krem sira
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 2 šolje svežih malina

Čokoladna glazura:

150 g crne čokolade, seckane

1/2 šolje slatke pavlake

Uputstvo:

Podloga: U posudi pomešajte mleveni keks, kakao prah i omekšali puter. Dodajte mleko po potrebi, kako bi se smesa lepo povezala. Rasporedite smesu u kalup za tortu, pritisnite ravnomerno po dnu, i ostavite u frižideru da se stegne.

Čokoladni fil: Na pari ili na laganoj temperaturi otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, mešajući dok ne postane glatka. U posebnoj posudi umutite mascarpone sir sa šećerom u prahu, a zatim dodajte otopljenu čokoladu i mešajte dok smesa ne postane ujednačena. Na kraju, pažljivo umešajte sveže maline u smesu.

Sastavljanje torte: Na ohlađenu podlogu od keksa ravnomerno rasporedite čokoladni fil sa malinama. Ostavite u frižideru da se stegne oko 2-3 sata.

Čokoladna glazura: Ugrejte slatku pavlaku do tačke vrenja, pa je prelijte preko seckane čokolade. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka. Ohladite kratko, a zatim prelijte preko stegnutog čokoladnog fila.

Tortu vratite u frižider na najmanje 1 sat pre serviranja. Po želji, ukrasite dodatnim malinama ili komadićima čokolade na vrhu.

čokoladna Torta, Čokoladna Torta
foto: Shutterstock

3. Voćna Pavlova torta bez pečenja

Sastojci:

Podloga:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g otopljenog putera
  • 1 kašika šećera u prahu
  • Pavlova krema:
  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilin šećera

Voće:

Jagode, maline, borovnice (po želji)

Priprema:

Podloga: Pomešajte mleveni keks sa otopljenim puterom i šećerom u prahu. Dobijenu smesu utisnite u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i stavite u frižider da se stegne.

Krema: Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane čvrsta i kremasta.

Sastavljanje torte: Na ohlađenu podlogu nanesite kremu i ravnomerno rasporedite. Dekorišite tortu svežim voćem po želji ili cvećem.

Torte
foto: Shutterstock

Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati pre serviranja.

4. Jafa torta bez pečenja

Sastojci:

Podloga:

  • 300 g mlevenog keksa (najbolje plazma ili sličan keks sa ukusom narandže)
  • 150 g putera, sobne temperature
  • 1 kašika kakao praha
  • Sok od jedne narandže (za sočnost)

Narandžin sloj:

1 šolja narandžinog džema (ili želea od narandže)

Čokoladna glazura:

  • 200 g crne čokolade
  • 1 šolja slatke pavlake

Priprema:

Podloga: Pomešajte mleveni keks sa puterom, kakao prahom i sokom od narandže, pa smesu utisnite u kalup za tortu. Ostavite u frižideru da se stegne.

Narandžin sloj: Kada se podloga stegne, premažite je narandžinim džemom ravnomerno.

Čokoladna glazura: Ugrejte slatku pavlaku do vrenja, zatim je prelijte preko seckane čokolade i mešajte dok se čokolada potpuno ne istopi i ne dobije sjajnu glazuru. Prelijte glazuru preko sloja džema.

Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati, a zatim poslužite.

jafa torta
foto: Shutterstock

5. Doboš torta bez pečenja

Sastojci:

Podloga:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 150 g putera, sobne temperature
  • 2 kašike mleka (po potrebi)

Čokoladni fil:

  • 200 g čokolade
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g putera
  • 1 šolja slatke pavlake

Karamel preliv:

  • 100 g šećera
  • 2 kašike vode

Priprema:

Podloga: Pomešajte mleveni keks, omekšali puter i mleko dok se smesa ne poveže, pa je utisnite u kalup za tortu i stavite u frižider.

Čokoladni fil: Otopite čokoladu na pari, a zatim je dodajte u smesu umućenog putera i šećera u prahu. U zasebnoj posudi umutite slatku pavlaku, pa je postepeno dodajte čokoladnoj smesi. Fil nanesite preko podloge.

Karamel preliv: U šerpi otopite šećer sa vodom dok ne postane zlatno-smeđi karamel, pazite da ne pregori. Prelijte ga preko čokoladnog fila i odmah ostavite u frižideru da se stegne.

Tortu poslužite ohlađenu.

Doboš torta
foto: Shutterstock

6 Ljubičasta lavanda torta bez pečenja

Sastojci:

Podloga:

  • 300 g mlevenog keksa (npr. plazma)
  • 150 g otopljenog putera
  • 1 kašika šećera u prahu
  • Lavandina krema:
  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica suvog lavandinog cveća (jestivog)

Dekoracija:

Jestivo cveće (lavanda ili šafran, po želji)

Priprema:

Podloga: Pomešajte mleveni keks, otopljeni puter i šećer u prahu, pa utisnite smesu u kalup za tortu i stavite u frižider.

Krema: Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom dok ne postane kremasta, a zatim umešajte suvo lavandino cveće.

Sastavljanje torte: Na podlogu nanesite lavandinu kremu, lepo je poravnajte, i ostavite tortu u frižideru nekoliko sati da se stegne.

Tortu dekorisati jestivim cvećem pre serviranja.

Svaka od ovih torti je jednostavna i brzo se pravi, a idealna je za osveženje bez uključivanja rerne.

Pogledajte recept za slatko od slanine

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs