4 najukusnije slane torte idealne za slavsko predjelo: Za pripremu potrebno 20 minuta, a za kore hleb i krekeri

Neizostavni deo slavske trpeze svakako su slane torte

Recepti
17:44h Autor:
4 najukusnije slane torte idealne za slavsko predjelo: Za pripremu potrebno 20 minuta, a za kore hleb i krekeri
Foto: Shutterstock

1. Recept za slanu tortu sa 27 kriški hleba

Sastojci:

  • 27 kriški tost hleba
  • Osnovni fil:
  • 400 g kisele pavlake (20% mlečne masti)
  • 250 g majoneza
Slana Torta
foto: preentscreen/Youtube

Priprema osnovnog fila:

U velikoj posudi pomešajte kiselu pavlaku i majonez dok ne dobijete homogenu smesu.

Podelite osnovni fil na tri jednaka dela.

Prvi fil:

  • 1 deo osnovnog fila
  • 2 kašike ajvara
  • 200 g rendane šunke

Priprema: Pomešajte prvi deo osnovnog fila sa ajvarom i rendanom šunkom.

Drugi fil:

  • 1 deo osnovnog fila
  • 2 rendana kuvana jaja
  • 4 rendana kisela krastavca

Priprema: Pomešajte drugi deo osnovnog fila sa rendanim jajima i krastavcima.

Treći fil:

  • 1 deo osnovnog fila
  • 100 g krem sira

Priprema: Pomešajte treći deo osnovnog fila sa krem sirom.

Slaganje torte:

  • Na ravnu tacnu stavite prvi sloj od 9 kriški tost hleba.
  • Premažite prvi sloj tost hleba prvim filom.
  • Preko fila poređajte drugi sloj od 9 kriški tost hleba.
  • Premažite drugi sloj tost hleba drugim filom.
  • Stavite treći sloj od 9 kriški tost hleba i premažite ga trećim filom.

Dekoracija:

Tortu možete ukrasiti dodatnim slojem majoneza ili krem sira, i po želji dekorisati listovima sveže salate, rendanim sirom ili seckanom šunkom.

2. Recept za slanu Rozen tortu

Potrebni sastojci:

  • 1 pakovanje kora za slanu Rozen tortu (8 tankih kora)
  • 500 g sitnog sira ili krem sira
  • 400 g pavlake (20% mlečne masti)
  • 3 kašike ajvara
  • 150 g majoneza
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 200 g salame
  • 200 g kačkavalja

Priprema:

Beli fil:

U posudi pomešajte sir, pavlaku i majonez dok ne dobijete glatku smesu. Ovo je osnovni beli fil.

Crveni fil:

Uzmite 3–4 kašike belog fila i dodajte 3 kašike ajvara. Dobro promešajte da se fil sjedini.

Rozen Torta
foto: preentscreen/Youtube

Fil sa krastavcima:

  • Kiseli krastavac dobro ocedite i izrendajte na najsitnije rende.
  • Pomešajte rendane krastavce sa 3–4 kašike belog fila.
  • Slaganje torte:
  • Stavite prvu koru na ravnu tacnu i premažite je delom belog fila.

Preko sledeće kore nanesite crveni fil sa ajvarom.

Na sledeću koru stavite fil sa krastavcima.

Ponovite slaganje, naizmenično koristeći filove, dok ne potrošite sve kore i filove.

Na kraju premažite celu tortu tankim slojem belog fila ili majoneza.

Dekoracija: Po vrhu i stranama torte pospite rendanu salamu i kačkavalj za lep izgled i dodatni ukus.

3. Recept za slanu tortu sa spanaćem

Sastojci za prvu koru:

  • 2 jaja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša brašna (koristite čašu od jogurta kao meru)
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 dl ulja
  • Malo soli

Druga kora:

Sastojci su isti kao za prvu koru, ali dodajte i 1 čašu barenog i iseckanog spanaća.

Treća kora:

Sastojci su isti kao za prvu koru, ali dodajte i 1 kašičicu aleve paprike.

Fil:

  • 500 g sitnog sira
  • 300 g seckane šunke
  • 100 g margarina ili 3 trougla topljenog sira
Slana torta sa spanaćem
foto: Prinscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

Pripremite smese za sve tri kore posebno. Svaku koru pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Pripremite fil tako što ćete umutiti sir, šunku i margarin ili topljeni sir.

Premažite kore filom redom, slažući ih jednu na drugu, a na kraju premažite celu tortu.

Ukrasite tortu po želji – možete dodati rendano jaje, kačkavalj i šunku.

Prijatno!

4. Recept za slanu tortu od krekera

Sastojci:

  • 500 g krekera
  • 4 dl jogurta
  • 200 g susama
  • 200 g rendanog kačkavalja
  • 200 g majoneza
  • 2 pavlake
  • 200 g šunke

Priprema:

Susam lagano ispecite u suvom tiganju dok ne postane zlatno-smeđi.

U dublji, četvrtast sud obložen folijom, pospite malo susama na dno.

Kreker jedan po jedan umočite u jogurt, zatim poređajte prvi sloj krekera na susam.

Premažite polovinom fila (napravite fil od pavlake, majoneza, rendanog kačkavalja i seckane šunke).

Ponavljajte redosled – krekeri, fil – dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa krekerskim slojem.

Stavite tortu u frižider da se dobro ohladi i stegne preko noći.

Sutradan okrenite tortu tako da susam bude na vrhu. Ukrasite po želji šargarepom i krekerima.

Prijatno!

Pogledajte kako se predsednička trka privodi kraju

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs