Recepti za 5 prelepih jeftinih kolača koje su ljudi obožavali u Jugoslaviji: Ukusi fenomenalni, a prave se začas

Ove poslastice možete prilagoditi svojim ukusima i uživati u tradicionalnim jugoslovenskim receptima!

Recepti
22:10h
Recepti za 5 prelepih jeftinih kolača koje su ljudi obožavali u Jugoslaviji: Ukusi fenomenalni, a prave se začas
Foto: Shutterstock

1. Breskvice

Sastojci za testo:

  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 500 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
breskvice
foto: Printscreen/ youtube/ Pekar Pekarica

Nadev:

  • mleveni orasi ili džem ili čokolada

Priprema:

Pomešajte sve sastojke i umesite glatko testo.

Formirajte male kuglice i pecite ih na 180°C dok ne dobiju zlatnu boju.

Kada se ohlade, izdubite ih, punite nadevom (mleveni orasi, džem, čokolada), a zatim ih uvaljajte u obojeni šećer.

2. Oblanda

Sastojci za fil:

  • 200 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 250 g margarina
  • 300 g mlevenih oraha
  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g čokolade
oblanda
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Prokuvajte mleko i šećer, dodajte margarin i čokoladu dok se ne otope.

Dodajte mlevene orahe i keks i sjedinite sve.

Filujte listove oblande i ostavite da se stegne pre sečenja.

3. Sutlijaš

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 100 g pirinča
  • 4 kašike šećera
  • vanilin šećer
  • cimet za posipanje
Sutlijaš
foto: Shutterstock / Instagram

Priprema:

Pirinač skuvajte u vodi do pola, zatim dodajte mleko i šećer i nastavite da kuvate.

Kada dobije kremastu teksturu, dodajte vanilin šećer i pospite cimetom pre služenja.

4. Šape

Sastojci:

  • 250 g masti (ili maslaca)
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 300 g brašna
  • 200 g mlevenih oraha
  • vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje
šape
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Umesite sve sastojke dok ne dobijete glatko testo.

Testo stavljajte u kalupe u obliku šapa.

Pecite na 180°C dok ne porumene, pa ih uvaljajte u šećer u prahu.

5. Koh od griza

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike griza
  • 500 ml mleka
  • vanilin šećer

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i grizom, pa sipajte u pleh i pecite na 180°C.

Kad je kolač pečen, prelijte ga mlekom pomešanim sa vanilin šećerom dok je još vruć.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs