Ovo je originalni italijanski recept za paradajz sos: Tajna je u sastojku kojeg se Srpkinje ne bi setile ni u ludilu

Ovaj jednostavan i ukusan sos od paradajza biće savršena osnova za vaša omiljena italijanska jela

Recepti
11:28h Autor:
Ovo je originalni italijanski recept za paradajz sos: Tajna je u sastojku kojeg se Srpkinje ne bi setile ni u ludilu
Foto: Shutterstock

Jednostavan italijanski sos od paradajza, napravljen od nule sa samo pet sastojaka, za samo 10 minuta. Ovaj sos je savršen za testeninu, picu ili jednostavno za umakanje parčeta prepečene čabate.

Italijanski sos od paradajza

Postoji beskonačno mnogo recepata za italijanski sos od paradajza. Neki se prave od svežih paradajza i krčkaju satima, neki dodaju ljute paprike da bi dobili vatreni arrabbiata sos ili pancetu za bogatiji ukus.

Ovaj recept je veoma brz i jednostavan, napravljen sa vrlo malo sastojaka, ali je neverovatno ukusan. Ukus dolazi od brzog kuvanja koje karamelizuje šećere u paradajzu, dajući sosu najukusniji ukus za kratko vreme.

Sos, paradajz sos
foto: Shutterstock

Koji paradajz koristiti?

Italijani kažu da je potrebno da kupite najbolje kvalitetne sastojke da bi ovo uspelo.

Ne možete napraviti najbolji italijanski sos od paradajza sa nekvalitetnim paradajzom. Italijani koriste seckani paradajz iz konzerve za ovaj brzi recept od 10 minuta.

Kako napraviti autentičan italijanski sos od paradajza - korak po korak

Sastojci:

  • Paradajz u konzervi ili ukusan, domaći, zreo
  • Beli luk
  • Bosiljak
  • Sušeni origano
  • Ulje
  • So
Paradajz Sos
foto: Profimedia

Pržite beli luk - nikada ne dodajte beli luk u već vruću tiganj jer će izgoreti gotovo odmah. Dodajte ulje i seckani ili zgnječeni beli luk u isto vreme, a zatim lagano zagrejte da se prži 50-60 sekundi.

Dodajte paradajz - Kada dodate paradajz, isperite konzervu sa 1-2 kašike vode kako biste izvukli što više paradajza, dodajte so i kuvajte na srednjoj temperaturi 8-10 minuta. Ako su paradajzi krupni, volim da ih zgnječim gnječilicom za krompir kako bih dobio glatku masu.

Završavanje sosa - Kada se sos blago redukuje, dodajte šaku svežeg bosiljka ili peršuna, u zavisnosti od toga uz šta ga služite. Ako želite da dodate sušeni origano, dodajte ga istovremeno kada i beli luk.

Autentično je dodavanje bosiljka, što nije tradicionalno prema srpskoj kuhinji.

Saveti za pravljenje italijanskog sosa od paradajza

Bolonjeze, špagete
foto: Shutterstock

Ako pravite sos za testeninu - sačuvajte malo vode od kuvanja testenine i dodajte malo sosa neposredno pre nego što dodate testeninu. Ovo pomaže emulzifikaciji sosa i dodaje puno dodatnog ukusa.

Proverite začine - kada završite sa kuvanjem sosa, proverite začine i ako je potrebno više soli, dodajte malo po malo. Zapamtite, uvek možete dodati so, ali je ne možete izvaditi.

Dodajte začinsko bilje i začine - Koristite ovo kao osnovu za mnoge sosove na bazi paradajza, možete dodati različite začine kao što su seme komorača, peperončino (ljuspice čili paprike), sveži čili i ruzmarin.

Stil/Insidetherustickitchen

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs