Ljubica Njegomir pravi najbolje torte u Srbiji: Otkrila nam je recept za omiljeni fil koji je savršen za sve poslastice

Ljubica Njegomir je potpuno promenila profesiju i postala, uz puno rada i truda, jedan od lidera u svetu slatkiša

Recepti
12:05h
Ljubica Njegomir pravi najbolje torte u Srbiji: Otkrila nam je recept za omiljeni fil koji je savršen za sve poslastice
Ljubica Njegomir, Foto: Privatna arhiva

Ljubica Njegomir, najstarija naslednica naše ikone narodne muzike Merime Njegomir, vrlo je hrabra dama, a njena priča bila je inspiracija mnogim pripadnicama nežnijeg pola da promene svoj život iz korena. Naime, nasledivši od majke upornost i neustrašivost, iako je bila na liderskim pozicijama u veoma uspešnim kompanijama u oblasti marketinga, povukla je vrlo radikalne poteze, dala je otkaz i posvetila se privatnom biznisu. Glavni motiv joj je bio da ima fleksibilno radno vreme, kako bi mogla više da se posveti ćerki.

I dok je bila na prekretnici, u prelomnom momentu naišla je na radionicu za pravljenje torti. Shvatila je to kao veliku smernicu pored puta, jer je imala već iskustva sa delatnostima koje se bave proizvodnjom hrane, te je uplovila u svet slatkiša.

Osam godina kasnije, poseduje jednu od najpoznatijih poslastičarnica u Beogradu, a bez "Njegomir torti" gotovo nijedno slavlje ne može da prođe. Ali, Ljubica ističe da se tu ne zaustavlja, već joj je glavni cilj da u budućnosti još više razvije posao.

Ljubica Njegomir
foto: Privatna arhiva

Svakodnevno se suočava sa brojnim izazovnim zahtevima, a nekoliko puta se dešavalo da porudžbine njen tim ostave bez teksta.

- Do sada sam imala prilike da se susretnem sa najrazličitijim željama i zahtevima. Svakako, one koje su izazvale najviše smeha i neverice su specijalne porudzbine u obliku određenih delova tela - rekla je kroz smeh Ljubica Njegomir za naš magazin i dodala:

- Umetnost pravljenja torti dosegla je nivo na kom je moguće napraviti poslastice o kakvim ste samo maštali. Tako da možemo izaći u susret sa ponudom slatkiša za svaku priliku koju možete zamisliti - ističe.

Svadbena torta na šest spratova, koja je delovala kao presečena napola, sa preko 200 cvetova između, bila je jedna od najzahtevnijih poslastica napravljenih u njenoj radionici.

Ljubica Njegomir
foto: Privatna arhiva

- Nekada su dekoracije bile mnogo skromnije nego sada kad su nam na raspolaganju najraznovrsniji ukrasi i dodaci za dekorisanje. Svakako, najizazovnije su svadbene torte, zbog samog izgleda. Takođe, vrlo često imamo problema kako transportovati ogromne torte koje premašuju sve standarde, a da se pritom ne pokvari ništa. To su veliki logistički izazovi - objašnjava Ljubica.

Iako je mnogima dekoracija na prvom mestu, naslednica čuvene pevačice Merime Njegomir podvlači da joj je važnije da svi budu još zadovoljniji ukusom.

Ljubica Njegomir
foto: Privatna arhiva

- Odabir ukusa torte uglavnom ostaje u senci dekoracije, koja mora biti perfektna. Moja misija je bila da izvedem da kvalitet dekoracije prati još kvalitetniji ukus torte koja se poruči. U tome slobodno mogu reći da sam uspela - naglašava.

Kao omiljeni fil za brojne poslastice Ljubica je izdvojila vanil krem.

- Ovaj fil je odličan. Može da se stavi u razne poslastice poput: princes krofni, voćnih korpica, u tortu Moskva šnit, a neko ga čak stavlja i u šnenokle. Svakako, topla preporuka - rekla je Ljubica i sa nama podelila recept iz njene poslastičarnice.

Kako se pravi vanil krem?

Sastojci:

  • 1l mleka
  • 250g šećera
  • 7 žumanaca
  • 100g gustina

Priprema:

U zagrejano mleko sipati polako 7 dobro umućenih žumanaca. Potom postepeno dodavati gustin uz stalno mešanje, da se ne bi stvorile grudvice. Nakon što se sve dobro sjedini, dodaju se ostali sastojci, samo je bitno da se konstantno meša fil. Kada provri, smanjiti vatru i još malo ga ostaviti na šporetu uz neprekidno mešanje. Potom ostaviti da se vanil krem ohladi i zatim ga sipati u željene kolače ili torte.

A za sve dame koje vole da prave poslastice kod kuće ima poseban savet:

- Praćenje recepta je najvažniji savet koji ćete ikada čuti. Često žene zamenjuju sastojke na osnovu onoga što imaju. Izbacivanje jaja, šećera, korišćenje tečnog zaslađivača umesto suvog, višenamenskog umesto brašna za kolače, belanaca umesto celih jaja... se ne preporučuje osim ako recept ne predlaže alternative. Određeni sastojci su potrebni s razlogom, torta neće biti vrhunska ako ne poštujete recept - zaključila je Ljubica za magazin "Stil".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs