Ovo su nam mame spremale petkom uveče 1990ih godina: Specijalitet koji uvek nosi poruku "Volim te"

Detinjstvo nikako nije moglo da se zamisli bez ovog specijaliteta petkom uveče

Recepti
Ovo su nam mame spremale petkom uveče 1990ih godina: Specijalitet koji uvek nosi poruku "Volim te"
Foto: Shutterstock

Sećate li se onog divnog životnog perioda kada dođemo iz škole petkom uveče i znamo da ne moramo da radimo zadaću jer su pred nama dva slobodna dana. Jedini zadatak koji imamo je da izađemo ispred kuće ili zgrade i uživamo sa drugarima do kasno u noć.

Petak je dan kada se kalorije ne broje, kada se jede lepo i kasno i kada je sve baš onako kako treba.

Mame ulaze u kuhinju i spremaju ono što najviše volimo: palačinke ili bakin kolač ili obični žuti patišpanj.

Mi vam donosimo najbolje i najstarije, originalne recepte koji sto posto uspevaju, kako biste i vi nastavili ovu divnu tradiciju.

Žuti patišpanj

  • 3 jaja
  • 1 šolja šećera
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja jogurta
  • pola šolje ulja
  • 1 prašak za pecivo

Priprema: Sve umutite, izlijte na podmašćen pleh i ispecite na 200 stepeni Celzijusa oko 15ak minuta.

Patišpanj, ravanija, Ulutma, nutma
foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Sabi

Bakin kolač

Sastojci:

  • 4 jaja,
  • 600 g brašna,
  • 1 čaša mleka,
  • 1 čaša ulja,
  • 2 čaše šećera,
  • 1 prašak za pecivo

Priprema: Umutite sve pa lepo ispecite u kalupu ukusne i mirisne galetice koje ćete jesti kao doručak ili kao večeru uz čašu mleka.

Bakin Kolač, Galete
foto: Shutterstock

Palačinke:

Potrebni sastojci:

  • 3 jaja,
  • 300 g brašna,
  • 500 ml mleka ili vode,
  • 2 kašike ulja, na vrh kašičice soli.

Sipajte brašno u posudu, pa dodajte jaja i dobro izmešajte. Dodajte mleko ili vodu.Zatim dodajte so i dve kašike šećera, pa dobro jedinite, tako da smesa bude jednolična i bez grudvica. Testo ne treba da bude previše gusto, ako je potrebno dodajte malo kisele vode.

Testo sipajte kutlačom u tiganj, u kom ste prethodno zagrejali nekoliko kapi ulja. Malo okrećite tiganj kako bi se smesa ravnomerno rasporedila do ivica. Obradite pažnju da ne sipate previše smese kako bi vam palačinke bile što tanje.

Kad palačinka počne da se odvaja od tiganja, vreme je da je okrenete na drugu stranu. Pecite je tako još oko pola minuta, pa izvadite na tanjir. Ostalo vam je još da ih nafilujete po želji - da li će biti slatke ili slane, sami odučite. Bilo sa kremom, džemom, orasima ili stare dobre sa šećerom.

Palačinke
foto: Stil
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs