Mađarski specijalitet koji se topi u ustima: Nećete moći da dočekate prvi zalogaj, a brzo će nestati sa tanjira

Ovo tradicionalno Mađarsko jelo odlično je za večeru, Langoš, a neko ih zove i poderane gaće su idealna brza večera za svakoga ko voli testo

Recepti
Mađarski specijalitet koji se topi u ustima: Nećete moći da dočekate prvi zalogaj, a brzo će nestati sa tanjira
Foto: Printscreen Youtube / Domaći Recepti

Langoš je tradicionalno Mađarsko jelo koje se rado sprema i kod nas. U Mađarskoj se ova hrana priprema kod uličnih prodavaca i predstavlja vrstu fast-fuda koja se sprema ispred vas. Male jufkice testa koje spretne ruke vesele mađarice razvuku i spuste u vrelo ulje, dok vi nestrpljivo cupkate čekajući da se ispeče pa da u slast pojedete nekoliko zalogaja.

Tradicionlno se premazuju belim lukom, pavlakom i sirom, ali možete staviti na langoš šta god vi želite i volite. Lake su za pripremu, jednostavne a pri tom i jeftine, te im se često pribegava kada ne znamo šta bismo spremali za večeru ili imamo malo vremena da spremimo deci ukusan doručak.

Sastojci za testo:

  • 500 gr mekog brašna
  • 350 ml vode
  • 1 kašika soli
  • 2 kašičice šećera
  • 5 gr suvog ili 20 gr svežeg kvasca
  • 2 kašike ulja

Premaz od belog luka:

  • 2 - 3 čena belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • 50 ml vode

Nadev:

  • pavlaka i sitno rendani tvrdi sir poput Gaude ili Čedara

Priprema:

U toplu vodu staviti kvasac i šećer, promešati pa ostaviti da odstoji 10 minuta.

U dublju posudu u kojoj ćete mesiti staviti svo brašno, pa dodati so i izmešati.

Zatim dodati odstajao kvasac i polako rukom mesiti.

Testo se mesi oko 10 minuta i za to vreme postaće jako lepljivo, ali nea vas to ne brine, tako i treba da bude.

Mesiti sve dok ne počne da se testo odvaja od posude, a onda ga malo pouljiti 1 kašikom ulja, još malo premesite rukom pa svuda premažite uljem, pokrijte krpom i ostavite da odstoji 30 minuta ukoliko ste pravili sa svežim kvascem, a 60 minuta ako ste pravili sa suvim.

Dok testo odmara napravite premaz, beli luk sitno iseckajte, dodajte ulje, so i vodu pa promešajte.

Kada je testo odstojalao podelite ga na onoliko delova koliko langoša želite da dobijete, svaki deo oblikujte u lopticu i ostavite nauljene da odstoje dok se ne ugreje ulje.

Ulje zagrevati na najačoj vatri, pa kada se zagreje malo smanjiti.

Kada se ulje zagrejalo uzmite loptice pa ih rukom razvucite po stranama dok ne dobijete kružnicu prečnika od prilike 20 cm.

Spustiti u vrelo ulje pa sačekati minut, a onda okrenuti kada dobije lepu zlatno braon boju, sa druge strane peći isto toliko pa izvaditi na ubrus da se ocedi višak ulja.

Kada ste svo testo ispekli, premažite ga pripremljenim premazom pa stavite kašiku pavlake i preko rendani sir.

Langoš je najlepši kada se jede tako vruć. Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs