Kako napraviti najkremastiji i najukusniji rižoto sa lignjama. I u vašoj kuhinji može se osetiti miris mora, a kad probate ovaj specijalitet imaćete utisak da sedite u najekskluzivnijem restoranu na nekoj obali umesto u svojoj trpezariji.
Sastojci:
- 400g lignji
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šolja pirinča
- 1 paradajz
- 1 dl belog vina
- puter
- peršun
- so
- biber
- maslinovo ulje
- parmezan
Način pripreme:
Lignje isečene na kolutiće propržićete 3 do 4 minuta u tiganju na malo ulja i sa malo soli, zatim ćete ih odložiti sa strane, a u to isto ulje ubaciti luk da se dinsta, ne više od 5 minuta, takođe na kraju dodaćete i 2 čena sitno iseckanog belig luka. Zatim dodajete 1 punu šolju pirinča i sve zajedno dinstate 1 minut pa pomešate u to 1 sitno iseckan paradajz, nakon još 1 minuta prelijete sve sa 1 dl belog vina i mešate dok vino ne ispari, a onda dodajete toplu vodu ili bujon i vratite propržene lignje. Mešate dok sva tečnost ne ispari pa ponavljate isti postupak sve dok pirinač ne bude sasvim gotov. Na kraju dodajete so, puter i peršun i još jedan put promešate. Kada servirate gotov rižoto možete ga posuti sa malo maslinovog ulja, bibera i rendanog parmezana. Prijatno!
Bonus video: