Domaćice širom Srbije usavršile su veštinu pravljenja savršenih poslastica koje oduševljavaju i najistančanije nepce. U nastavku, otkrivamo pet recepata za najbolje torte ikada, čije pripreme oduzimaju svega par minuta, ali pružaju nezaboravno iskustvo uživanja u savršenstvu ukusa.
Čokoladna eksplozija
Sastojci:
Za biskvit:
- 200g tamne čokolade
- 200g putera
- 200g šećera
- 4 jaja
- 150g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Za čokoladni preliv:
- 100g tamne čokolade
- 50ml mleka
- 50g putera
Za fil:
- 400ml slatke pavlake
- 100g tamne čokolade (narendane)
- Za dekoraciju:
- Tamna čokolada (rendana)
Uputstvo:
Priprema biskvita:
Rastopite tamnu čokoladu i puter na pari ili u mikrotalasnoj. Ostavite da se malo ohladi.
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta.
Dodajte rastopljenu čokoladu i puter u smesu sa jajima i dobro sjedinite.
Dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, i prstohvat soli. Pažljivo promešajte da se formira homogena smesa.
Sipajte smesu u kalup za tortu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva kada se ubode u sredinu biskvita.
Priprema čokoladnog preliva:
Rastopite tamnu čokoladu, puter i mleko zajedno, mešajući dok se smesa ne sjedini. Ostavite da se malo prohladi.
Priprema fila:
Umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrst šlag.
Narendajte tamnu čokoladu i pažljivo je umešajte u šlag.
Složenje torte:
Kada se biskvit ohladi, prelijte ga čokoladnim prelivom.
Na preliv stavite pripremljeni fil od slatke pavlake i tamne čokolade.
Po vrhu torte rasporedite rendanu tamnu čokoladu za dekoraciju.
Hlađenje i posluživanje:
Stavite tortu u frižider da se dobro ohladi pre služenja.
Sečite i poslužite komade čokoladne eksplozije.
Orašasti Raj
Sastojci:
Za biskvit:
- 200g prženih oraha (mlevenih)
- 150g šećera
- 4 jaja
- 1 kašičica vanilin šećera
- 100g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Za sirup:
- 150ml vode
- 100g šećera
- 1 kašika vanilin šećera
Za fil:
- 500ml slatke pavlake
- 1 kašika vanilin šećera
- 100g mlevenih oraha (prženih)
Za dekoraciju:
Prženi orašasti plodovi (celi)
Uputstvo:
Priprema biskvita:
Pržene orahe sameljite u prah. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane svetlo i penasto. Dodajte mlevene orahe, prosejano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Pažljivo sjedinite smesu.
Sipajte smesu u kalup za tortu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva kada se ubode u sredinu biskvita.
Priprema sirupa:
U šerpi prokuvajte vodu, dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte dok se šećer potpuno ne otopi. Sklonite sa vatre i ostavite sirup da se ohladi.
Priprema fila:
Umutite slatku pavlaku sa vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst šlag.
Dodajte mlevene orahe u šlag i nežno ih umešajte.
Složenje torte:
Kada se biskvit ohladi, izbušite ga viljuškom ili čačkalicom na nekoliko mesta.
Postepeno prelijte ohlađenim sirupom preko biskvita.
Ravnomerno nanesite fil od slatke pavlake i orašastih plodova.
Hlađenje i posluživanje:
Stavite tortu u frižider da se dobro ohladi pre služenja.
Pre posluživanja, ukrasite tortu prženim orašastim plodovima.
Ova torta pruža bogatstvo orašastih aroma i sočnosti, čineći je pravim rajem za ljubitelje orašastih plodova.
Kapri torta
Kora:
•150g urmi bez koštice
•30g kokosovih pahulja
•50g badema
•50g oraha
•kašika kokosovog ulja
1) U secka ubaciti sve sastojke i samleti tako da se dobije lepljiva smesa.
2) Smesu prebaciti u kalup prečnika 18cm i dobro pritisnuti
Beli fil:
•150g bele čokolade sa steviom
•360ml kokosovog mleka (najbolje masno iz konzerve)
•150g urmi bez koštice
•kašičica vanile
3) Zagrejati mleko u šerpici, dodati belu čokoladu sa steviom i mešati dok se ne istopi čokolada. Kad se čokolada istopi sipati u blender, dodati urme i vanilu pa sve dooobro izblendirati. Sipati smesu u kalup preko kore i ostaviti u frižider na makar 4 sata da se fil malo stegne.
Džem od maline:
•200g maline
•2 kašike vode
•2 kašike čia semena
•1 kašika gustina rastvorenog u malo vode
4) U šerpicu sipati maline, čia seme i malo vode i krčkati dok maline ne prsnu. Dodati gustin pomešan sa malo vode i mešati dok ne krene da se zgušnjava.
Sačekati da se džem ohladi pa ga sipati u kalup preko belog fila. Vratiti u frižider dok se ne stegne džem.
Glazura:
•100g bele čokolade sa steviom
•100g kokosovog mleka(opet najbolje je masno iz konzerve)
5) Istopiti belu čokoladu u posudi nad parom pa dodati kokosovo mleko i mešati dok se ne sjedini.
Sipati ohlađenu glazuru u kalup preko džema i vratiti u frižider najbolje preko noći da se sve dobro stegne.
Torta beli anđeo
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za rozen tortu
- 1 l mleka
- 4 kesice pudinga od vanile
- 200 g bele čokolade
- 12 kašika šećera
- 100 g mleka u prahu
- 250 g margarina
- 125 g putera
- 500 g šlaga
- 4 čaše kisele pavlake
Priprema:
Skuvati puding u zaslađenom mleku, dodati 100 g bele izlomljene čokolade i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti puding da se ohladi. Kada se puding ohladi sjediniti ga sa puterom, margarinom i mlekom u prahu. Preostalu čokoladu sitno iseckati i umešati u fil. Sve lepo sjediniti. Zatim za drugi fil umutiti šlag sa hladnom vodom i dodati kiselu pavlaku, sve dobro lagano sjediniti varjačom.
Filovati: Jednu koru premazati filom od pudinga, pa filom od šlaga, pa kora i sve tako dok ima materijala, poslednju koru premazati šlagom.
Torta nemačka krtica
Sastojci:
- 4 jaja
- 180 g šećera
- 125 g margarina
- 3 kašike vanilin šećera
- 50 g brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 100 g mlevenih badema
- 110 g narendane čokolade
- 600 g slatke pavlake
- 3 kašike učvršćivača za šlag
- 2 banane
- ½ limuna
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 °C. Pleh obložite papirom za pečenje. Istucite belanca sa malo šećera u čvrst sneg. Margarin penasto izmešajte sa malo šećera i vanilin šećerom. Malo-pomalo umešajte žumance. Umešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i mlevene bademe da dobijete glatku smesu. Umešajte tučeni sneg od belanaca i dodajte malo čokoladnih strugotina. Prebacite testo u kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
Nožem zasecite oko ruba biskvita kako biste oblikovali prsten od torte širine oko 2 cm. Kašikom izdubite središte biskvita oko 1 cm duboko. Kašičicom izmrvite kolač u posudu.
Umutite slatku pavlaku sa učvršćivačem, vanilin šećerom i ostatkom šećera. Umešajte ostatak čokoladnih strugotina. Banane oljuštite, prerežite po dužini napola i pokapajte limunovim sokom. Na izdubljeni biskvit rasporedite narezane banane i premažite ih slatkom pavlakom. Kašikom izmrvite komade torte na vrh. Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje jedan sat.
Zaključak: Ovih 5 neodoljivih recepata donose ukusnu raznolikost na vaš praznični sto. Uz malo truda i par minuta, ove torte će oduševiti vaše goste i postati omiljeni deo svakog slavlja. Isprobajte ih i doživite slatki raj domaće srpske kuhinje!