3 POSNA RECEPTA SLAVICE ROKVIĆ IDEALNA ZA SLAVSKU TRPEZU: Pita je PREUKUSNA i hladna, a kolač se jede bez griže savesti

Slavice Rokvić oduševljava pratioce na Instagramu izvanrednim umećem u kuhinji, sama smišlja recepte za jela koja nestaju brzinom svetlosti sa stola.

Recepti
00:37h Autor:
3 POSNA RECEPTA SLAVICE ROKVIĆ IDEALNA ZA SLAVSKU TRPEZU: Pita je PREUKUSNA i hladna, a kolač se jede bez griže savesti
Slavica Rokvić, Foto: Printscreen Instagram / rokvic.slavica

Književnica Slavica Rokvić, supruga legendarnog pevača narodne muzike Marinka Rokvića, nosi titulu sjajne kuvarice koje pravi veoma neobična jela neodoljivog ukusa. Ovoga puta smo izdvojili 3 fenomenalna recepta ove prelepa dame za posnu trpezu.

1. Neobična krompir salata

Sastojci:

  • crveni krompir isečen na kolutove
  • pečena crvena paprika
  • sremuš seckan na rezance
  • crni i beli luk
  • list maslačka
  • peršun
  • zelene masline
  • cvet svešeg nevena
  • so
  • šareni mleveni biber
  • alkoholno sirće ("Znam da nije baš najzdravije, ali mi ono daje punoću ukusa krompir salati, vi možete jabukovo, sve je stvar ukusa", poručuje Slavica.)
  • maslinovo ulje i malo ulja od koštica grožđa

Priprema:

Krompir skuvajte, crvene paprike ispecite, a potom sve namirnice iseckajte, dodajte začine i sve dobro izmešajte.

Slavica ističe da joj ova salata vrlo često menja i obrok.

2. Posna pita sa patlidžanom

Sastojci:

  • 500 gr tankih kora zapitu
  • 900 gr krupnog rendanog plavog patlidžana
  • 3 krupno rendane veće šargarepe
  • 2 šake koprive
  • 1 veći sitno seckani praziluk
  • 1 šolja kuvanog pirinča
  • malo ulja i kisele vode
Slavica Rokvić
foto: Printscreen Instagram / rokvic.slavica

Priprema:

Na ulju izdinstati praziluk, dodati rendani plavi patlidžan prethodno obaren i oceđen, rendanu šargarepu i prodinstati.

Pri kraju dodati kuvani pirinač, koprivu, biber, so, kurkumu i začine koje volite.

U tepsiju ređati kore, a svaku prvo premazati uljem i kiselom vodom, pa fil. I tako dok ne potrošite sav materijal.

Slavica Rokvić
foto: Printscreen Instagram / rokvic.slavica

Na kraju pitu iseći na kockice.

Pre pečenja ponovo premazati kiselom vodom i uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni nekih 45 minuta. U toku pečenja premazati još 2-3 puta.

3. Posni čupavci

Sastojci:

  • 350 g pirinčanog brašna
  • 40 g bundevinog brašna
  • 40 g lanenog brašna
  • 200 g kokosovog šećera
  • 1 i 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 200 ml ulja od koštice grožđa
  • 300-400 ml kisele vode

Tepsiju namažite uljem i pospite brašnom pa potom sve sastojke sjedinite u njoj. Pecite kolač u rernu na 200 stepeni 25 minuta. Ohladiti i iseći na kockice.

Preliv od čokolade:

  • 200 g posnog margarina
  • 150 g kokosovog šećera
  • 200 ml vode
  • 2 kašike organskog kakaa
  • 100 g posne čokolade

Sjedinite sve sastojke u šerpici i otopite na šporetu. Zatim kocke ispečenog kolača umačite u čokoladu, a onda ih odmah uvaljajte i u kokosovo brašno.

1 / 5 Foto: Printscreen Instagram - rokvic.slavica
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs