Popara je jedno od najboljih i najpopularnijih starinskih jela, koje ne zahteva mnogo vremena, a ni sastojaka.

Upravo zbog toga se smatra sirotinjskim jelom. Međutim, u današnje vreme ovo jelo je u restoranima na ceni.

SASTOJCI:

  • 350 g starog belog hleba (starog barem 3 dana)
  • 700 ml vode
  • 50 g putera
  • 4 kašike mladog kajmaka, oko 100 - 150 g
  • oko 250 g zrelog sira (sjenički, zlatarski, može i feta)
popara.jpg
Foto: Shutterstock

PRIPREMA:

Hleb izmeriti, iseći na kriške, pa iskidati na komadiće. U veću šerpu sipati vodu u duploj količini u odnosu na hleb, i staviti da provri. Ako je sir neslan ili veoma blag dodati 1/3 kašičice soli, a ako je sir slan ne treba dodavati so u vodu uopšte. Skloniti sa ringle i ubaciti sav hleb, promešati da se napravi kaša, dodati puter i opet izmešati.

Kajmak i izmrvljen sir se mogu umešati odmah. Ili polovinu sira umešati odmah, a ostatak svakom izmrviti preko popare na tanjiru, pa preko svega sipati kašiku kajmaka, da se otopi na površini, kao moča preko krompir pirea. Dobro je i ovako i onako. Služiti toplo.

Bonus video:

00:14
Italijanska popara Izvor: Instagram/ themodernnonna
00:14
Italijanska popara Izvor: Instagram/ themodernnonna

Najbolji starinski recept naših baka za tradicionalno jelo koje smo svi obožavali u detinjstvu.

Najbolji starinski recept naših baka za tradicionalno jelo koje smo svi obožavali u detinjstvu.