Prošle nedelje, Aleksinačka opština je proslavila jedan poseban jubilej - Dragoljub Živanović je napunio čak 101 godinu života. Tajna njegovog dugovečnog života, kako kaže, leži u jednostavnim životnim navikama i mudrim izborima ishrane.
Deda Dragoljub se seća vremena kada je imao povišen šećer i morao je da se pridržava dijetalne ishrane. Važna stavka koju je primenio, jeste zdrav doručak, prenosi Nova.
![Starac, Štap, Deda](/data/images/2018/07/12/12/162417_profimedia0152348483_ff.jpg?ver=1696933744)
Za njega, njegova unuka Suzana je kulinarski čarobnjak koji mu svakog dana priprema obroke sa ljubavlju.
Jedna od ključnih promena u ishrani dede Dragoljuba dogodila se pre 20 godina kada su mu lekari preporučili da se prebaci na raženi hleb. Svako jutro, Dragoljub započinje dan sa tri parčeta raženog hleba i pola litre mleka. Ova ishrana čini ga srećnim i zdravim.
Stručnjaci se slažu da izbor raženog hleba umesto običnog belog ima brojne zdravstvene prednosti. Raženi hleb je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, a takođe ima niži glikemijski indeks, što znači da ne izaziva velike skokove nivoa šećera u krvi. Ovo je posebno važno za osobe koje žele da održe stabilan nivo šećera u krvi.
Za doručak, raženi hleb može da se kombinuje sa različitim zdravim namazima kao što su niskomasni sirevi, humus ili avokado, pružajući raznovrsne ukuse i nutritivne benefite.
![Hleb](/data/images/2023/03/14/12/316707_hornohleb_ff.jpg?ver=1696933725)
Recept za raženi hleb
Sastojci
- 150 g ražanog brašna
- 350 g pšeničnog brašna
- 20 g kvasca
- 320 ml mlake vode
- Pola kašike soli
- Pola kašike šećera
- 1 šoljica maslinovog ulja
- Po želji laneno seme, suncokret i semenke bundeve
Priprema
1. Laneno seme pola sata pre pripreme preliti vrelom vodom da semenke nabubre. Zatim ih ocediti i nastaviti sa radom.
2. U ciniju u kojoj cete mesiti hleb pomesati obe vrste brasna,secer,so i semenke, zatim dodati ulje.
3. Kvasac razmutiti u mlakoj vodi, dodati u brašno i zamesiti glatko i meko testo, činiju umotati u kesu i ostaviti da testo nadođe.
4. Radnu površinu namazati maslinovim uljem i kad je testo nadošlo, razmesiti ga i formirati veknu. Pleh obložiti papirom za pečenje, formiranu veknu prebaciti u pleh pokriti kesom i ostaviti da jos malo nadođe.
5. Uključiti rernu na 220 stepeni, nožem zaseći veknu i peći hleb nekih sat vremena otprilike.
Kad je hleb gotov izvaditi ga i prekriti pamučnom krpom da odstoji, zatim ga izvaditi iz pleha, umotati u krpu i ostaviti da se ohladi. Da bi ostao mek, poželjno je da hleb uvek stoji u krpi ili u pamučnoj vrećici.
Bonus video: