Kuvarice, ovo valja zapamtiti

MALE TAJNE UKUSNE BAKLAVE: Obožavate li i vi ovu poslasticu? Da biste je VRHUNSKI napravili, pridržavajte se ovih saveta

Baklave obožavaju i najveći sladokusci, a uz sledeće savete će vam svaki put ispasti fenomenlano!

Recepti
20:58h Autor:
MALE TAJNE UKUSNE BAKLAVE: Obožavate li i vi ovu poslasticu? Da biste je VRHUNSKI napravili, pridržavajte se ovih saveta
Koje su tajne ukusne baklave?, Foto: Shutterstock

Baklava se do sredine 19. veka smatrala hranom dostupnom samo bogatim ljudima. Prva baklava pravila se od nekoliko slojeva razvučenog testa, posutog seckanim orasima i medom. Danas se kore posipaju svim orašastim plodovima - orasima, bademima, pistaćima, lešnicima... Neki u nju dodaju i malo griza, rendanih jabuka, čokolade ili višanja kako bi bila što sočnija.

Baklava
foto: Profimedia

Reč baklava u slobodnom prevodu znači

zavežljajčić ili paketić

Smatra se da je Sirija zemlja u kojoj je nastala baklava. Prolazeći kroz Mesopotamiju, grčki trgovci recept su poneli u svoju zemlju. Tamo su usavršili razvijanje kora, stanjivši ih na debljinu lista, i tako je nastala grčka baklava. Danas je više vežu za Tursku, a kod njih postoji čuvena izreka koja kaže: "Nisam dovoljno bogat da bih jeo baklavu svaki dan". Postoje razne vrste ovog kolača, a svim receptima zajedničko je to da se bogato zalivaju sirupom od šećera i vode ili meda, često s dodatkom kolutova limuna i vanile. Donosimo vam nekoliko saveta kako bi vam ova poslastica uvek ispala besprekorno.

baklava
foto: Profimedia

* Složene i nadevene kore, još nepečene, nasecite na manje kvadrate ili rombove. Nož često umačite u vrelo ulje kako se kore ne bi cepale.

baklava
foto: Profimedia

* Sirup za baklavu treba biti ukuvan do prvog stepena gustine, što se naziva "slaba nit". Šećer se kuva s vodom sve dok se kapljica sirupa uzeta palcem i kažiprstom ne razvuče u tanku nit koja će se pri daljem razdvajanju prstiju prekinuti. Najvažnije je da za pripremu sirupa ne koristite jednaki odnos šećera i vode jer nećete postići željenu gustinu. Prvo u posudu za kuvanje stavite šećer, a zatim dodajte količinu vode koja će biti za prst ili dva iznad šećera.

* Sirupom nikad ne prelivajte hladnu baklavu. Ona mora biti vruća, pa dok su maslac i ulja orašastih plodova kojima je nadevena još uvek rastopljeni, kore natopite ohlađenim sirupom. U protivnom će se one razlistati i ostati bez strukture. Baklava treba skoro da pliva u sirupu.

baklava
foto: Profimedia

* Vruću baklavu prelijte na sledeći način - kutlačom uzmite deo sirupa i širim zamahom ruke zalijte baklavu u tri navrata jer će na taj način pečene kore ravnomerno upiti tečnost. Zatim po njoj sipajte preostali sirup. Kako se gornje kore ne bi podigle i razlistale, pritisnite ih manjim plehom.

* Baklavu je najbolje ostaviti preko noći na hladnom mestu, ali nikako ne u frižideru. Što duže odstoji, biće ukusnija.

Mali trikovi za još lepši ukus

Jermeni ukus baklave donekle menjaju dodatkom cimeta i karanfilića, koje dodaju u sirup (tzv. agdu), kojim zalivaju kore, dok Arapi u njega sipaju ružinu vodicu i kardamom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs