POZNATI SVRLJIŠKI BELMUŽ OD SIRA I BRAŠNA: Jednostavno tradicionalno pastirsko jelo koje je izuzetno kalorično i zasitno

Veoma ukusno i moćno jelo iz Istočne Srbije koje se sprema od samo tri sastojka.

Recepti
Autor:
POZNATI SVRLJIŠKI BELMUŽ OD SIRA I BRAŠNA: Jednostavno tradicionalno pastirsko jelo koje je izuzetno kalorično i zasitno
Belmuž iz Svrljiga., Foto: printscreen/youtube/ Ljudi Stare planine

Belmuž je tradicionalno pastirsko jelo koje se spremalo u Istočnoj Srbiji. Recept za Belmuž je vrlo jednostavan, jer se jelo sastoji samo od 3 sastojka: sir, brašno i malo soli. Malo dobre volje i upornosti da se jelo fino spremi, jer zahteva smireno i uporno mešanje.

Belmuž je kalorično jelo, ali neka vas to ne obeshrabri, vredi ga spremiti. Ime je kovanica od dve reči – bel, odnosno belo, i muž – muževno, muški, pošto se mora muški potruditi oko spremanja istog.

Svake godine početkom avgusta meseca održava se Belmužijada u Svrljigu kada se na otvorenom sprema Belmuž i ocenjuje od strane publike i žirija.

Recept za Belmuž iz Svrljiga

SASTOJCI:

  • 1 kg mladog punomasnog sira – kravlji ili ovčiji
  • 150-200 grama kukuruznog brašna (neko dodaje i pšenično)
  • Kašičica soli

PRIPREMA:

Mladi punomasni sir se iseče na komade i stavi u kazan ili kotao koji se zagreva na tihoj vatri. Nikako ne smete imati jaku vatru da ne zagori belmuž. Kada se sir otopi dodajte so (zavisno od toga koliko vam je sir slan) i počnite da mešate drvenom varjačom istopljeni sir i da polako dodajete kukuruzno brašno dok ne dobijete kompaktnu masu.

Brašno u smesi treba da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Mešajte sledećih 20 minuta sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da pliva po površini belmuža, jelo je gotovo, prenosi Bastabalkana.com

Belmuž se služi uz kiselo mleko i povrće, rotkvice, crni luk, krastavac.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs