Većina recepata za hleb, kiflice, štrudle i kolače sadrže informacije o tome da li je potrebno oštro ili meko brašno.
Da li ste znale zašto je važno koje brašno stavljate u peciva?
Razlika u tipu brašna ponekad je ključna kako bi vam testo bilo mekano i vazdušasto. Meko brašno je finije mleveno, dok je oštro brašno nešto grublje strukture, jer nije tako temeljno samleveno.
Upravo ta mala razlika u mlevenju je zaslužna za to da vam svaki specijalitet ispadne najbolje moguće, piše Glossy.
Evo nekoliko smerinica koje brašno se kada koristi. Za testa koja se razvijaju poput kora za razne vrste pita i štrudli koristi meko brašno, isto kao i kod pripreme hleba i peciva kao i lisnatog testa.
Oštro brašno je idealno za palačinke, njoke, kolače od dizanog testa, prhke kolače, pohovanje mesa i povrća.
Ukoliko se pak nekada desi da nemate meko brašno, a planirali ste da pravite kiflice, onda bar pomešajte ove dve vrste brašna, svakako je bolje nego da bude samo oštro.