Većina recepata za hleb, kiflice, štrudle i kolače sadrže informacije o tome da li je potrebno oštro ili meko brašno.

Da li ste znale zašto je važno koje brašno stavljate u peciva?

Razlika u tipu brašna ponekad je ključna kako bi vam testo bilo mekano i vazdušasto. Meko brašno je finije mleveno, dok je oštro brašno nešto grublje strukture, jer nije tako temeljno samleveno.

Upravo ta mala razlika u mlevenju je zaslužna za to da vam svaki specijalitet ispadne najbolje moguće, piše Glossy.

brasno.jpg
Foto: Shutterstock

Evo nekoliko smerinica koje brašno se kada koristi. Za testa koja se razvijaju poput kora za razne vrste pita i štrudli koristi meko brašno, isto kao i kod pripreme hleba i peciva kao i lisnatog testa.

Oštro brašno je idealno za palačinke, njoke, kolače od dizanog testa, prhke kolače, pohovanje mesa i povrća.

Ukoliko se pak nekada desi da nemate meko brašno, a planirali ste da pravite kiflice, onda bar pomešajte ove dve vrste brašna, svakako je bolje nego da bude samo oštro.

Veoma je važno koje brašno koristite za pravljenje kiflica, a koje za pravljenje palačinka ili njoka, zato obratite pažnju