Puslica torta nekada je bila nezaobilazna na slavljima i svečanim trpezama. Torta je veoma ukusna, a tome doprinose spolja hrskava kora, a unutra sočan i lagan fil. Iako se možda čini da ima dosta posla, nije tako jer pravi se samo jedna kora, još ako je osušite prethodne večeri, sutradan samo spremite fil, nafilujete je i ukrasite
Sastojci:
Za kore:
- 10 belanaca
- 250 g šećera
- 300 g mlevenih oraha
Za fil:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 1 puding od vanile
- 6 kašika oštrog brašna
- 1 l mleka
- 1 margarin
- 100 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 200 g suvog grožđa
- 200 g seckanih oraha
Za ukrašavanje:
- 2 krem šlaga
Priprema:
Umutiti sneg od blanaca, postepeno dodavati šećer i na kraju orahe. Sipati u podmazan pleh ili obložen pek papirom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na temperaturi od 180 C 20 do 25 minuta. Koru podeliti na dva dela.
Umutiti žumance sa šećerom pa dodati puding i brašno, pa postepeno sipati mleko uz neprestano mešanje kako se nebi stvorile grudvice. Staviti da se kuva krem mešajući dok se ne zgusne. Skuvan krem ostaviti da se hladi.
Umutiti penasto margarin sa šećerom u prahu, dodati skoro ohladjen krem, vanilin šećer, pa mutiti dok masa ne postane vazdušasta. Na kraju dodati suvo grožđe i seckane orahe pa filovati kore. Tortu odozgo ukrasiti šlag kremom ili rendanom čokoladom po želji.
Bonus video: