Portokala pita je najlepši grčki kolač koji se sprema brzo:
Potrebno:
- 500gr kore za pitu
- 4-5 jaja
- 250gr šećera
- 2 vanil šećera
- 400gr kiselog mleka
- 1 kašika kore narandže
- 200ml. soka od narandže
- 200ml. ulje
- 1 prašak za pecivo
Preliv:
- 450ml vode
- 300gr šećera
- 1 štapić cimeta
- 200ml sok od narandže
Priprema: Kore za pitu iscepkajte na manje komade, pa ih ostavite sa strane. U činiju umutite jaja i šećer, dodajte vanilin šećer, kiselo mleko sok od narandže, ulje, prašak za pecivo. U umućenu smesu stavite iscepkane kore pa prelijte u tepsiju. Pecite na zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180 stepeni Celzijusa.
Napravite preliv tako što ćete sok od narandže, vodu, šećer i cimet da skuvate. Preko ohlađenog kolača prelijte vreo preliv. Ukrasite pomorandžama.