GRČKI ZALIVENI KOLAČ OD KORA ZA PITU: Pravi se za 10 minuta, a ima puni ukus leta, sladak i osvežavajući

Grčak slatka pita ili portokala pita je najpoznatiji grčki kolač koji se pravi lako i brzo

Recepti
Autor:
GRČKI ZALIVENI KOLAČ OD KORA ZA PITU: Pravi se za 10 minuta, a ima puni ukus leta, sladak i osvežavajući
Kako se sprema grčki kolač od gotovih kora?, Foto: Printscreen/youtube

Portokala pita je najlepši grčki kolač koji se sprema brzo:

Potrebno:

  • 500gr kore za pitu
  • 4-5 jaja
  • 250gr šećera
  • 2 vanil šećera
  • 400gr kiselog mleka
  • 1 kašika kore narandže
  • 200ml. soka od narandže
  • 200ml. ulje
  • 1 prašak za pecivo

Preliv:

  • 450ml vode
  • 300gr šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 200ml sok od narandže

Priprema: Kore za pitu iscepkajte na manje komade, pa ih ostavite sa strane. U činiju umutite jaja i šećer, dodajte vanilin šećer, kiselo mleko sok od narandže, ulje, prašak za pecivo. U umućenu smesu stavite iscepkane kore pa prelijte u tepsiju. Pecite na zagrejanoj rerni oko 50 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Napravite preliv tako što ćete sok od narandže, vodu, šećer i cimet da skuvate. Preko ohlađenog kolača prelijte vreo preliv. Ukrasite pomorandžama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs