Kukuruzna slatka izlivena pita bila je jedna od omiljenih poslastica na prostorima bivše Jugoslavije. Nalazila se na trpezi u gotovo svakoj kući, a domaćice su je pravile začas. Osim toga, ne košta ni 300 dinara, a ima ukus koji se ne zaboravlja.
Donosimo vam osnovi recept, a vi pustite mašti na volji!
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 350 g kukuruznog brašna
- 4 dcl mleka
- 2 dcl ulja
- 1 prašak za pecivo
Način pripreme:
U kukuruzno brašno umešajte prašak za pecivo i stavite ga na stranu. Razlupajte jaja, ubacite ih u posudu za miksanje i dodajte šećer. Miksajte 2-3 minuta dok ne dobijete glatku, gustu i svetlu smesu. Potom u nju pomalo dodajte ulje i miksajte na najmanjoj brzini.
U dobijenu smesu ubacite kukuruzno brašno i dobro promešajte. Pleh premažite uljem ili maslacem i pospite s malo kukuruznog brašna, pa sipajte smesu. Stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na 190 °C i pecite kolaš između 20 i 30 minuta. Znaćete da je kolač pečen kada dobije zlatno-žutu boju i odvoji se od iviva pleha.