tradicionalni slatkiš

DIJANA ĐOKOVIĆ OTKRILA RECEPT ZA PITU OD MEDA KOJU JOJ JE UVEK BAKA PRAVILA: Svi je u kući baš obožavaju, a Nole posebno

Recept Dijane Đoković za pitu od meda morate da zapišete, jer se radi o neodoljivoj poslastici kojoj "ne" ne može da kaže ni slavni teniser.

Recepti
20:58h Autor:
DIJANA ĐOKOVIĆ OTKRILA RECEPT ZA PITU OD MEDA KOJU JOJ JE UVEK BAKA PRAVILA: Svi je u kući baš obožavaju, a Nole posebno
Recept Dijane Đoković za pitu od meda, Foto: Ilustracija - Printscreen Youtube - Sanja Mandic Sanjine djakonije

Dijana Đoković, majka najboljeg tenisera na svetu, gostujući u emisiji "Dok anđeli spavaju“ otkrila je neke nepoznate detalje iz života njene porodice. Naime, istakla je da je na detinjstvo asocira "čudna pita od meda", koju joj je baka stalno sprremala. Naglašava da sada tu poslasticu obožavaju i njeni sinovi.

Osim tog slatkiša, otkrila je i kosu su još omiljene bile poslastice Novaka Đokovića u detinjstvu.

Najčešće sam mu pravila bajadere, palačinke, keks-tortu i markizu. I ne samo Nole, sva trojica su voleli slatkiše - rekla je.

Dijana Đoković
foto: Kurir / Dragan Kadić

RECEPT DIJANE ĐOKOVIĆ ZA PITU OD MEDA:

Potrebne namirnice za kore:

  • 1 jaje
  • 150 g šećera
  • 3 kašike mleka
  • 3 kašike meda
  • 60 g masti
  • 450 g brašna
  • kašičica sode bikarbone

Proizvodi za krem:

  • 500 ml mleka
  • 5 kašika brašna
  • 180 g šećera
  • kesica vanilin-šećera
  • 250 g maslaca
med i cimet, med
foto: Shutterstock

Preliv od čokolade:

  • 150 g čokolade za kuvanje (minimalno sa 60 odsto kakaa)
  • 150 ml pavlake za šlag

Kako se pripremaju kore?

Zagrejte rernu na 160⁰C. U posudu stavite brašno i sodu bikarbonu. U posebnoj posudi mikserom penasto umutite jaje, šećer i vanilin šećer.

Lonac s debljim dnom stavite na vatru srednje jačine. Uspite izmiksano jaje i šećer, a potom dodajte mast i med. Kada se svi sastojci zagreju, za šta je potrebno oko dva minuta, smanjite vatru, te dodajte brašno. Mešajte da smesa postane kompaktna. Ovo ide brzo, upotrebite malo snage kako biste umešali brašno u tečne sastojke. Kada je testo povezano, sklonite lonac sa vatre i u njemu ostavite testo jer ćemo ga valjati toplo.

Med
foto: Shutterstock

Pleh za pečenje dimenzija 35 x 22 cm okrenite naopako pa ga pospite brašnom. Odvojte 1/3 toplog testa jer pečemo tri kore i razvaljajte ga na poleđini pleha. Testo se valja lagano. Pecite ga tako razvaljanog na okrenutom plehu najviše 7 minuta, da kora poprimi lepu svetlorumenu boju. Ispečenu koru stavite na papir za pečenje da se ohladi. Ponovite postupak sa preostale dve kore.

Postupak pravljena krema:

Dok se kore hlade napravite krem tako što ćete brašno sipati u lonac i postepeno mu dodavati mleko. Mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Kada ste pripremljenu količinu mleka usuli u brašno, smesu stavite na srednje jaku vatru i sve vreme mešajte. Za nekoliko minuta će se skuvati pa ga sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Maslac na sobnoj temperaturi dobro umutite sa šećerom i vanilin-šećerom da dobijete kremastu strukturu. Zatim dodajte ohlađeno mleko i brašno. Gotov krem stavite sa strane.

Čokoladni preliv:

Čokoladu izlomite na manje kocke. Pavlaku za šlag ugrejte skoro do ključanja, ali pazite da ne provri. Ulijte je u čokoladu i lagano mešajte da glazura postane kompaktna i povezana. Ostavite da se malo ohladi pa glazurom prelijte kolač.

Slaganje poslastice:

U pleh ili na lim za pečenje postavite prvu koru. Polovinom krema ravnomerno premažite donju koru. Na nju stavite drugu pa je lagano pritisnite da se sve sjedini. Premažite je preostalom polovinom krema. Stavite poslednju, treću koru i nju takođe lagano utisnite rukama.

Poslednju koru prelijte glazurom. Kolač ohladite i ostavite da odstoji preko noći, a potom ga iseckajte i poslužite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs