Zbog Svetskog prvenstva u fudbalu, Katar je postao država koja u poslednje vreme izaziva veliko interesovanje za kulturu i tamošnji način života. Važi za jednu od najbogatijih država sveta, a specifična kuhinja daje joj poseban pečat.
Izdavamo nekoliko specijaliteta karakterističnih za arapske zemlje, među kojima je Katar.
1. Falafel
Loptice pržene u dubokom ulju napravljene su od leblebija i fava bobica, a ljubitelji začinjene hrane obožavaju ovaj specijalite. To je tradicionalno jelo Bliskog Istoka i služi se u pita-hlebu koji izgleda kao džep. Falafrel možete naći i kod nas, a idealna je zamena za meso, budući da ima sličan ukus.
2. Šavarma
Šavarma je popularno bliskoistočno jelo koje se sastoji od različitih vrsta mesa: jagnjetine, piletine, ćuretine, govedine, teletine ili mešanjem ovih vrsta mesa. Servira se na tanjiru uz uobičajene dodatke ili umotano u meku vrstu testa, slično tortilji, kori od pite ili palačinke. Mnogi šavarmu porede sa girosom.
3. Majboos
Ovaj specijalitet sastoji se od pirinča i mesa, koje se servira na istom poslužaovniku. Smatra se nacionalnim jelom u svim zemljama Arapskog poluostrva. Kao i ostala jela, i Majboos je sadrži razne začine kojima retko ko može da odloli.
4. Saloona
Saloona ili salona predstavlja arapsku čorbu za koju se veruje da ima beduinsko poreklo. Pravi se od piletine, a umesto piletine može da se koriti i riba, govedina, kao i jagnjetina. Čorba je takođe veoma začinjena, kao i pstala jela.
5. Kuzi
Kuzi se smatra jednim od iračkih nacionalnih jela, dok se kao i većina drugih bazira na pirinču i mesu. Servira se sa veoma sporo kuvanom jagnjetinom, pečenim orasima i suvim grožđem preko pirinča.