Zbog Svetskog prvenstva u fudbalu, Katar je postao država koja u poslednje vreme izaziva veliko interesovanje za kulturu i tamošnji način života. Važi za jednu od najbogatijih država sveta, a specifična kuhinja daje joj poseban pečat.
Izdavamo nekoliko specijaliteta karakterističnih za arapske zemlje, među kojima je Katar.
1. Falafel
![Falafel](/data/images/2019/12/05/15/205869_shutterstock-320756864_ff.jpg?ver=1669196321)
Loptice pržene u dubokom ulju napravljene su od leblebija i fava bobica, a ljubitelji začinjene hrane obožavaju ovaj specijalite. To je tradicionalno jelo Bliskog Istoka i služi se u pita-hlebu koji izgleda kao džep. Falafrel možete naći i kod nas, a idealna je zamena za meso, budući da ima sličan ukus.
2. Šavarma
![Šavarma](/data/images/2022/11/23/10/304675_shutterstock-2062064753_ff.jpg?ver=1669196685)
Šavarma je popularno bliskoistočno jelo koje se sastoji od različitih vrsta mesa: jagnjetine, piletine, ćuretine, govedine, teletine ili mešanjem ovih vrsta mesa. Servira se na tanjiru uz uobičajene dodatke ili umotano u meku vrstu testa, slično tortilji, kori od pite ili palačinke. Mnogi šavarmu porede sa girosom.
3. Majboos
![Majboos](/data/images/2022/11/23/10/304677_shutterstock-1048188118_ff.jpg?ver=1669197102)
Ovaj specijalitet sastoji se od pirinča i mesa, koje se servira na istom poslužaovniku. Smatra se nacionalnim jelom u svim zemljama Arapskog poluostrva. Kao i ostala jela, i Majboos je sadrži razne začine kojima retko ko može da odloli.
4. Saloona
![Saloona](/data/images/2022/11/23/10/304679_shutterstock-2187986597_ff.jpg?ver=1669197526)
Saloona ili salona predstavlja arapsku čorbu za koju se veruje da ima beduinsko poreklo. Pravi se od piletine, a umesto piletine može da se koriti i riba, govedina, kao i jagnjetina. Čorba je takođe veoma začinjena, kao i pstala jela.
5. Kuzi
![Kuzi](/data/images/2022/11/23/11/304683_shutterstock-2224858177_ff.jpg?ver=1669197829)
Kuzi se smatra jednim od iračkih nacionalnih jela, dok se kao i većina drugih bazira na pirinču i mesu. Servira se sa veoma sporo kuvanom jagnjetinom, pečenim orasima i suvim grožđem preko pirinča.