Kako nekada nije bilo frižidera, umešeno testo se spuštalo u bunar, a otuda je naziv i potekao. Recept se prenosio sa kolena na koleno. Bunarkiflice možete da filujete džemom po ukusu, a podjednako su lepe i dok su još tople, ali i kada odstoje.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 500 g masti
- 2 jajeta
- 1 paketić svežeg kvasca
- 300 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 200 g šećera u prahu
- džem po izboru
Priprema:
U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati kašiku brašna i kašiku šećera, pa ostaviti da naraste. Mast umutiti sa dve kašike šećera i dva jajeta. Postepeno dodavati brašno i nadošli kvasac, pa umesiti glatko testo. Pokriti najlonom, pa ostaviti u frižideru da prenoći. Sutradan testo podeliti u 6 loptica. Svaku razvaljati na debljinu od pola centimetra, iseći na osam trouglova. Filovati džemom po izboru, formirati kiflice. Peći na 180 stepeni, u nepodmazanom plehu. Treba da ostanu bele ili da tek blago porumene. Još tople kifle uvaljati u prah šećer.