BUNAR KIFLICE PO STARINSKOM RECEPTU: Od prhkog testa sa mašću, a što duže stoje lepše su

Bunar kiflice po starinskom receptu uspeće i onima koji nemaju previše iskustva u kuhinji

Recepti
Autor:
BUNAR KIFLICE PO STARINSKOM RECEPTU: Od prhkog testa sa mašću, a što duže stoje lepše su
Bunar kiflice recept, Foto: Shutterstock

Kako nekada nije bilo frižidera, umešeno testo se spuštalo u bunar, a otuda je naziv i potekao. Recept se prenosio sa kolena na koleno. Bunarkiflice možete da filujete džemom po ukusu, a podjednako su lepe i dok su još tople, ali i kada odstoje.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 500 g masti
  • 2 jajeta
  • 1 paketić svežeg kvasca
  • 300 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • džem po izboru
    Bunar kiflice po starinskom bakinom receptu
    Bunar kiflice po starinskom bakinom receptu foto: Letina kuhinja

Priprema:

U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati kašiku brašna i kašiku šećera, pa ostaviti da naraste. Mast umutiti sa dve kašike šećera i dva jajeta. Postepeno dodavati brašno i nadošli kvasac, pa umesiti glatko testo. Pokriti najlonom, pa ostaviti u frižideru da prenoći. Sutradan testo podeliti u 6 loptica. Svaku razvaljati na debljinu od pola centimetra, iseći na osam trouglova. Filovati džemom po izboru, formirati kiflice. Peći na 180 stepeni, u nepodmazanom plehu. Treba da ostanu bele ili da tek blago porumene. Još tople kifle uvaljati u prah šećer.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs