Ledene kocke važe za jedan od najpopularnijih kolača, vrlo brzo postao je omiljen širom naše zemlje, te je teško zsmisliti neku vrstu proslave bez njega. Veoma je kremast i sočan, a hladan krem po kojem i nosi naziv daje mu posebnu čar.
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 300 g šećera
- 3 dl vode
Za fil:
- 750 ml mleka
- 12 kašika brašna
- 250 g putera
- 2,5 kašike prah šećera
- 1 vanilin šećer
Za glazuru:
- 100 g čokolade za mesnju
- 2 kašike vode
- 2 kašike šećera
- 2 kašike ulja
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom pa dodati mešavinu brašna i kakaoa. Dobro umešanu masu sipati u prethodno podmazan pleh većih razmera. Koru peći oko 20 minuta, na 200 stepeni. Za to vreme vodu i šećer samo prokuvati pa preliti preko ispečene kore.
Podeliti mleko na dva dela, jedan staviti na šporet da se zagreva a u drugi dobro umešati brašno (da ne bude grudvica). Sipati mleko s brašnom u ostatak mleka, uz neprestano mešanje. Smesu je potrebno mešati dok se ne zgusne, a onda ostaviti da se ohladi pa sasvim mlako spojiti sa maslacem umućenim sa šećerima. Na kraju umešati ekstrakt.
Fil preliti preko kore i lepo ga poravnati, pa ostaviti da se ohladi.
Glazura: Rastopiti vodu, ulje, šećer i čokoladu, pa preliti preko fila.
Kolač ostaviti na hlađenje, pa kad se ohladi iseći na "kocke" i služiti.
Prijatno!