OVO MORATE DA PROBATE!

PREUKUSNA 3 JELA NAŠEG NAJPOZNATIJEG KUVARA JUGOSLAVIJE: Ne zna se koje je lepše, tražiće vam DUPLE PORCIJE

Kuvao za Tita, a pravio špagete za Frenka Sinatru.

Recepti
20:46h Autor:
PREUKUSNA 3 JELA NAŠEG NAJPOZNATIJEG KUVARA JUGOSLAVIJE: Ne zna se koje je lepše, tražiće vam DUPLE PORCIJE
Foto: Printscreen Youtube / BalkanTrip TV

Stevo Karapandža, jedna od naših najboljih kuvara, uveo je potpuno drugačiji prikaz kulinarstva u bivšoj Jugoslaviji, pre više od tri decenije. U njegovim specijalitetima su uživale brojne poznate ličnosti, ali je on uvek isticao da je za svakoga kuvao isto, sa puno ljubavi.

Domaćice su obožavale da gledaju njegovi kulinarsku emisiju ''Male tajne velikih majstora kuhinje'' i svakog četvrtka su zapisivale Karapandžine recepte.

Stevo je pre nekoliko godina objavio i knjigu „Moji najdraži recepti“, a evo koja su njegova najbolja tri jela!

TELEĆE ŠNICLE U LIMUNU

Potrebno je:

  • 8 šnicli,
  • 60 g putera,
  • 1 dl belog vina,
  • 1 dl kisele pavlake,
  • 4 limuna,
  • 1 vezica peršuna,
  • so,
  • sveže mleveni biber

Priprema:

Šnicle izlupajte tučkom za meso, posolite i pobiberite, uvaljajte u brašno i naglo na maslacu ispecite. Šnicle stavite na toplo. Napravite sos od limuna. Ostatku masnoće od prženja dodajte belo vino i kuvajte nekoliko minuta, dodajte pavlaku i sok od 2 limuna. Možete povezati s malo brašna, posolite, pobiberite i na kraju umešajte sitno naseckan peršun.

Ispržene šnicle ukrasite narezanim kriškama limuna, prelijte limunovim sosom i poslužite s kuvanim krompirom.

PILETINA U ŠAFRANU

Potrebno je:

  • 1 celo pile,
  • 50 g maslaca,
  • 0,3 dl ulja,
  • 50 g celera,
  • 1 čen belog luka,
  • 1 glavica crvenog luka,
  • 2 dl belog vina,
  • 1 kašika gustina,
  • prstohvat šafrana,
  • so,
  • biber

Priprema:

Očistite pile i isecite ga na osam delova. Svaki komad posolite i pobiberite, uvaljajte u brašno i propržite na ulju. Kad je meso dobilo zlatnožutu boju, stavite piletinu na poseban pleh, prekrijte sitno nasečenim celerom, šniticama crvenog luka, seckanim belim lukom i prstohvatom šafrana. Podlijte vinom i stavite u rernu da se peče. Kad piletina omekša, izvadite je iz pleha na toplo mesto, a sos doterajte. U malo vode ili vina razmutite kašiku gustina, pa ulijte u sos od pečenja. Doterajte ukus dodavanjem svežeg hladnog maslaca, koji pustite da se lagano rastopi.

ZAPEČENE PALAČINKE PUNJENE MESOM

Potrebno je:

  • 200 g junetine,
  • 200 g svinjetine,
  • 150 g šunke,
  • 1 luk,
  • 2 čena belog luka,
  • malo masnoće,
  • 1 vezica zeleni (povrća za supu),
  • 1 kašika biljnog začina,
  • 30 g paradajza,
  • 1/2 vezice peršuna,
  • 1 dl pavlake,
  • 1 žumance,
  • 1/2 dl kisele pavlake,
  • 100 g parmezana,
  • mlevena crvena paprika,
  • so,
  • sveže mleveni biber

Priprema:

Ispecite 8 palačinki. Za nadev, od mesa i zeleni skuvajte supu, Kuvanu junetinu i svinjetinu ohladite i zatim sameljite zajedno sa šunkom u mašini za mlevenje mesa. Paradajz oljuštite, odstranite semenke i sitno naseckajte. Mleveno meso izmešajte sa paradajzom i naseckanim peršunom. Na malo masnoće staklasto prodinstajte seckani luk i beli luk, umešajte gornju masu, dodajte kašiku biljnog začina.

Na laganoj vatri dinstajte, zalijte sa malo supe od mesa i dinstajte dok se supa na ukuva. Masu skinite s vatre i ostavite da se prohladi. U prohlađenu smesu dodajte 1 dl kisele pavlake, prstohvat crvene paprike i po želji biber. Ovim nadevom punite pečene palačinke, zarolante ih i stavite u namašćenu vatrostalnu posudu. Punjene palačinke prelijte s pavlakom u kojoj ste umutili žumance i pospite parmezanom. Zapecite u rerni na 200 stepeni dok se ne dobije zlatnožuta boja. Pečeno pospite seckanim peršunom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs