Tašci su tradicionalan vojvođanski slatkiš od krompirovog testa koji se može puniti sirom, džemom ili svežim voćem. Slađa verzija nam je omiljenija, jer nas podseća na knedle sa šljivama, zar ne?
Sastojci:
- 600 -700 g krompira
- 200 g brašna
- 1 jaje
- 400 g šljiva
- 100 g prezli
- malo šećera
- 1 vanilin šećer
- ulje
Priprema:
Krompir skuvati zajedno sa ljuskom, očistiti, pa ga izgnječiti i dodati jaje. Izmiksati da bude bez grudvica, posoliti, dodati brašno i zamesiti glatko testo.
Sto posuti brašnom pa razviti pola cm debljine testo. Seći pravougaonike, stavljati po pola šljive i saviti (stranice malo stisnuti da se zalepe). Spuštati taške u šerpu sa provrelom vodom i kuvati 6-10 minuta da budu mekani i isplivaju na površinu.
U tiganj sipati ulje, prezle, šećer i vanilin šećer i propržiti i kuvane taške. Uvaljati u prezle i služiti tople.