Sve što Vam treba za ovaj recept jesu kajsije, limuntus, voda i šećer.
Recept:
- 5 kg kajsija
- 3 kesice limuntusa
- 3 l vode
- šećer (količina zavisi od toga koliko želite da sirup bude sladak)
Priprema:
Kajsije je potrebno oljuštiti i povaditi im košpice, nakon čega ih treba izmiksovati ili propasirati. Nakon što ste prokuvali 3 litra vode, ostavite da se ohladi. Zatim prokuvanom vodom prelijte kajsije, dodajte limuntus i sve dobro izmešajte. Posudu u koju ste sve sipali pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon što ste ostavili smesu da odstoji, procedite kroz gazu i na svaki litar tečnosti dodajte 1kg šećera (mada ovo ostaje na vama. Možetesok piti odmah, pa šećera stavljate minimalno ). Mešajte sve dok se šećer ne istopi. Sipajte sok u flaše i dobro ih zatvorite. Sok je potrebno čuvati na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja držite ga u frižideru.