Sastojci:
- 800 g pšeničnog brašna
- 450 ml toplog mleka
- 150 gr jogurta
- 50 gr neslanog putera
- 10 gr suvog kvasca ili 30 g svežeg kvasca
- 10 gr šećera
- 15 gr soli
Priprema:
U posudu sipajte 800 g brašna i dodajte kvasac i šećer i malo mleka. Nakon toga dodajte i 15 gr soli, 150 gr jogurta, 50 gr putera i ostatak mleka, pa zamesite testo. Testo nije potrebno mnogo mesiti kako bi bilo mekano.
Pokrijte testo kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta.
Posle 15 minuta zamesite testo dodajući što manje brašna, odnosno mesite dok ne dobijete finu i jednoličnu masu.
Zatim ostavite da se diže na sobnoj temperaturu oko 30 minuta.
Posle 30 minuta radnu površinu pospite brašnom i uvaljajte testo preko brašna. Razvucite testo rukama pa tek onda oklagijom na oko 3 mm debljine. Oblikujet testo i oblikujte u krug, odnosno spojite dve ivice da se spoje.
Prebacite testo u podmazan pleh ili papir za pečenje i ostavite oko pola sata ili više, u zavisnosti od temperature u kuhinji. Pre pečenja pogaču premazati jednim žumancetom.
Pogaču pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Kada je pogača ispečena, premažite je uljem ili puterom za dodatni sjaj.
Pokrijte veknu kuhinjskom krpom i ostavite da se malo ohladi.
U videu pogledajte kako proces pravljenja izgleda: